Subscribe Now
Trending News

Blog Post

VIOLENT NIGHT
Flashback

VIOLENT NIGHT 

Het is altijd een domper als het kerst is maar de kerstvreugde niet meer voelt. Het is nog erger wanneer je de kerstman zelf bent. Depressief en een gigantisch alcoholprobleem, St. Nick is niet langer die jolige oude man die we kennen en hij doet zijn job vooral uit verplichting, meer dan uit liefde voor het vak. Elk jaar weer diezelfde sleur… Maar deze kerst zal het niet zijn zoals andere jaren en wordt speciaal op een manier die zelfs deze goedheilige man niet had kunnen voorzien. Wanneer hij stopt aan het huis van de steenrijke Gertrude Lightstone om geschenken te brengen aan haar kleinkinderen, in het bijzonder aan jonge Trudy, blijkt hij namelijk niet de enige nachtelijke bezoeker te zijn.

Een groepje criminelen heeft hun oog laten vallen op de 300 miljoen dollar die in een kluis van Gertrude zou te vinden zijn. Niemand zal het huis verlaten tot Mr. Scrooge en zijn trawanten hun buit te pakken hebben. Met zowel het oog op zijn eigen leven maar evengoed het welzijn van de bewoners van het huis en in het bijzonder Trudy, de enige in huis die nog echt in hem gelooft, zal de Kerstman de stouteriken een lesje moeten leren. Gelukkig heeft hij daarmee genoeg ervaring uit zijn vorige job! Wees gewaarschuwd, criminelen: dit wordt allesbehalve een stille nacht!

DAVID HARBOUR in VIOLENT NIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

De Noorse regisseur Tommy Wirkola vergaarde enkele jaren terug enige bekendheid met zijn geweldige zombiekomediefilms Død Snø (2009) en zijn sequel uit 2014 (misschien bekend onder de Engelse naam Dead Snow) en daartussen wist hij ook al met het vermakelijke Hansel & Gretel: Witch Hunters het bekende Grimm-sprookje om te zetten naar een popcornactiehorror fantasy-film. Terwijl we blijven wachten op een verhoopte sequel waarmee hij van Død Snø een trilogie zou willen maken, kwam hij vorig jaar met een ander vorm van winterpret aanzetten. Deze Violent Night.

Geen horrorfilm deze keer, maar een actiekomedie. Nu is Tommy Wirkola zijn roots niet bepaald vergeten en waren de kaarten iets anders geschud, dan had dit evengoed een geweldige kersthorrorkomedie kunnen zijn. Het eerste dat dit label van de hoes van deze film houdt, is echter de kerstman zelf.

David Harbour speelt een geweldige, gedesillusioneerde kerstman met een drankprobleem en een zeker talent voor geweld, die zich voornamelijk weet te onderscheiden van andere gewelddadige interpretaties van St. Nick door zijn keuze in slachtoffers. In tegenstelling tot zijn meeste moordcollega’s die volop de slechterikkaart trekken en zonder al te veel discriminatie de lijken opstapelen onder de kerstboom, is deze kerstman een schoorvoetende anti-held, die zijn pijlen exclusief richt op de boosdoeners die de familie kwaad zouden doen.

LEAH BRADY in VIOLENT NIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

Als we enkel naar het geweld zouden kijken, dan zal toch menig horrorhart sneller beginnen te slaan, zowel in het aantal personages dat omgelegd wordt, maar even goed op vlak van de gebruikte methodes. Met zowel de Død Snø films als met zijn versie van Hans en Grietje heeft Tommy Wirkola al bewezen dat hij heel creatief kan zijn wanneer het aankomt op moord en executie, maar hier zitten toch ook weer een paar meesterwerkjes op gebied van lichamelijke verwoesting in, zeker naar het einde toe. Enorm memorabel allemaal en heel vaak met de nodige knipoog naar de camera.

Dit is per slot van rekening een actiekomedie en dat komedieaspect zal je niet snel vergeten. Met enkele geweldige hommages aan de Home Alone-serie (haast verplichte kost om te doen voor dit soort film), zij het hier met iets zwarter humoristisch, maar evengoed met de dialoog opvallend luchtig te houden. De personagedynamiek is eigenlijk best briljant met heel wat snedige uitspraken en oneliners waardoor je heel vaak toch eventjes zal zitten grinniken.

Maar ook het verhaal zit opvallend strak in één. Alles is tot in de details gepland en attente kijkers zullen dan ook al snel doorhebben dat niks zomaar of toevallig is. Wat je op het moment zelf soms zou denken, er zijn geen wegwerplijnen in deze film, alles heeft een reden. Tuurlijk, regelmatig is dit enkel voor humoristische redenen maar toch zijn er heel wat op het eerste gezicht vergeetbare lijnen die uiteindelijk een grotere rol spelen dan je zou gedacht hebben. Je hebt als kijker dan ook het gevoel dat er aan alles is gedacht en dat is zeker wel een fijn gevoel.

Er is dan ook eigenlijk maar heel weinig waar je deze film kunt op afrekenen. Het broer-zusconflict tussen de volwassen zoon en dochter van Gertrude, Jason en Alva, is dan wel één groot cliché, zeker van Alva’s kant moet je eigenlijk niets nieuws verwachten maar het dient het doel aardig genoeg. Wat echt wel een mindere is, is de standvastigheid van Mr. Scrooge om de realiteit rond de ware identiteit van de kerstman per se te ontkennen.

DAVID HARBOUR en JOHN LEGUIZAMO in VIOLENT NIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

Zelfs na enkele onmogelijke vaststellingen zoals kennis waarover de bebaarde vreemdeling niet zou mogen beschikken, zijn kerstzak of de manier waarop hij weet te verdwijnen, scheldt hij eerder zijn handlangers uit voor hun “domheid” dan de enige nog overgebleven verklaring te aanvaarden. Het is altijd iets vervelend als een film dat doet, wanneer personages niet langer sceptisch zijn voor het bovennatuurlijke maar gewoonweg bewust blind, en hier is het gevoel eigenlijk niet anders.

Dat het horrorgenre geen alleenrecht heeft op het maken van gewelddadige atypische kerstfilms wisten we al. Die Hard is bijvoorbeeld strikt genomen ook een kerstfilm, zoals onder andere de Ierse comedian Dara O’Briain ons ooit hielp herinneren in één van zijn zaalshows maar veel meer voor de handliggender is natuurlijk ook nog de Home Alone-franchise die zelfs horrorfilms heeft geïnspireerd. Maar nu komt er dus een nieuwe aanwinst bij: Violent Night.

Het grijpt net naast het horrorlabel op technische punten maar brengt toch de nodige, bloederige fun met een erg geweldige én gewelddadige kerstman. Alle ingrediënten voor een goede kerstfilm zijn aanwezig en worden fantastisch gemengd met die voor een stevige, balls-to-the-wall actie-heistfilm en alles afgewerkt met een straffe komische noot. Ideaal voor zij die met de dagen eens iets anders wil zien dan de kersttelevisieromances of de gebruikelijke klassiekers. De cast is leuk, de humor geslaagd en Tommy Wirkola doet ons weer dromen van de dag dat hij uiteindelijk toch zijn Død Snø-trilogie kan afwerken (nee, we gaan dit niet loslaten).

Violent Night is uit op Blu-ray of 4K



GENRE: actie, komedie, thriller
JAAR: 2022
REGISSEUR: Tommy Wirkola
CAST: David Harbour, John Leguizamo, Beverly d’Angelo, Leah Brady
LAND: USA, Canada
SPEELDUUR: 112 minuten

Related posts