Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE REUNION
THE REUNION (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE REUNION 

Anna Odell, een Zweedse kunstenares die zorgde voor een enorme heisa in de media toen ze als afstudeerproject een zelfmoord fakete, mixt in haar indie-langspeelfilmdebuut The Reunion (originele titel: Återträffen) op een heel originele manier de realiteit en fictie in een ongemakkelijk onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van pesten op school. Anna Odell (de regisseuse vertolkt zelf het hoofdpersonage gebruikmakend van haar eigen identiteit en levensverhaal) is niet uitgenodigd op de reünie van haar vroegere klasgenoten, twintig jaar na het eindexamen.

Het ‘feestje’ begint in een gemoedelijke sfeer maar wordt grimmig wanneer Anna toch (en geheel onverwacht) komt opdagen en meteen iedereen op een rechttoe rechtaan-manier duidelijk maakt dat ze als kind jarenlang door hen werd gepest, getreiterd en buitengesloten. Het blijkt dat er na twintig jaar nog niet echt veel is veranderd. Uiteindelijk mondt de nostalgische reünie uit op een dramatische climax.

SANDRA ANDREIS in THE REUNION
SANDRA ANDREIS in THE REUNION (c) The Movie Database (TMDB)



Verrassing alom wanneer blijkt dat deze trefzekere psychologische ‘afrekening’ uit twee delen bestaat en dat de reünie is nagespeeld in een fictieve film die Anna zelf heeft gemaakt. Nu wil ze echter koste wat het kost de ‘echte’ oud-klasgenoten opzoeken en hen persoonlijk confronteren met de vraag hoe zij de voor Anna traumatische tijd hebben ervaren. Een niet evidente doelstelling, zo blijkt. 

THE REUNION
THE REUNION (c) The Movie Database (TMDB)

Odells debuut The Reunion belicht op een pure en bijna documentaire-achtige manier het gewraakte fenomeen van pesterijen op school. Brandend actuele vragen als “Waarom doen jongeren het?”, “Wat zijn de gevolgen voor de slachtoffers?” of “Hoe werkt de hiërarchie in een groep?”  worden op een markant analytische, a-sentimentele doch efficiënte manier door Odell behandeld.

Dit zich tegen Thomas Vinterbergs Festen aanschurkende debuut is er een dat kan tellen omdat er scherp kritisch wordt nagedacht over identiteit, werkelijkheid, fictie, groepsdynamica en empathie. The Reunion kreeg op het Filmfestival van Venetië de FIPRESCI-prijs, The White Iris-Award op het Filmfestival van Brussel en de prijs voor de Beste Film op het Dublin International Film Festival 2014. 


GENRE: drama
JAAR: 2014
REGISSEUR: Anna Odell
CAST: Anna Odell, Sandra Andreis, Kamila Benhamza, Anders Berg, Jimmy Carlberg
LAND:  Zweden
SPEELDUUR : 88 minuten

Related posts