Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE MONUMENTS MEN
THE MONUMENT'S MEN (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE MONUMENTS MEN 

Het gebeurt maar zelden dat een Amerikaanse mega-productie bevolkt met Hollywood’s finest en geregisseerd door de nog steeds meest begeerde en koffie minnende vrijgezel van filmland, opent met een scène die is gesitueerd in Gent en waar de acteurs je ook nog verrassen met een aardig mondje (correct) Nederlands. 

Ja, we hebben het inderdaad over George Clooney’s ‘wapenfeit’ The Monuments Men die ooit zijn première beleefde in de Gentse Sint-Baafskathedraal. Deze luchtige WO II-kroniek over kunst en nazisme, is gebaseerd op het boek The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History van de non-fictieauteur Robert M. Edsel en vertelt het verhaal van de grootschaligste kunstroof uit de geschiedenis. 

THE MONUMENT'S MEN
THE MONUMENT’S MEN (c) The Movie Database (TMDB)

De nazi’s hadden gedurende de oorlog vele historische kunstvoorwerpen in beslag genomen. Bij de nakende val van het Derde Rijk kregen de Duitse soldaten ‘das Befehl’ om waardevolle voorwerpen te vernietigen. Een groepje Amerikaanse museumdirecteuren, curatoren en kunsthistorici – voor de gelegenheid ‘gebombardeerd’ tot militairen – kregen onder leiding van George Stout (een eminente kunstspecialist) en hier omgedoopt tot Frank Stokes (een rol van Clooney zelf) – aan het eind van de Tweede Wereldoorlog de opdracht van president Franklin D. Roosevelt om de geroofde kunstwerken van achter de Duitse oorlogslinies weg te halen en ze aan de rechtmatige eigenaars terug te geven. Hoewel ze meer verstand hadden van schildertechnieken dan van vechten, waren deze ‘monuments men’ bereid om hun leven te geven voor dit culturele erfgoed.

Er volgt een heuse klopjacht kriskras doorheen West-Europa naar de goed verstopte kunstobjecten. Het is trouwens aan deze heldhaftige kliek van ‘kunst-soldaten’ te danken dat meer dan 8000 onbetaalbare creaties (waaronder de gebroeders Van Eyck polyptiek ‘De Aanbidding van het Lam Gods’ en de Brugse Madonna’ van Michelangelo) alweer decennia lang te bewonderen zijn op de plek waar ze ‘thuis’ horen. 

THE MONUMENT'S MEN
THE MONUMENT’S MEN (c) The Movie Database (TMDB)

Hoewel George Clooney en zijn pen-partner Grant Heslov in het verleden al samenwerkten voor Good Night, And Good Luck, The American en The Ides Of March, begrijp je niet goed wat dit geoliede duo heeft bezield bij The Monuments Men? Ofschoon het verhaal is gestoeld op een brok waar gebeurde (altruïstische) geschiedenis, schotelt Clooney ons een niet altijd historisch correct en lichtvoetig (soms karikaturaal) oorlogsavontuur voor met een te gefragmenteerd karakter waardoor hij het publiek deels buitensluit. Daarenboven missen de personages diepgang, achtergrond en krijgen we geen informatie over de drijfveren van deze zogenaamde ‘uitverkorenen’.

Deze soldaten lijken eerder deserteurs uit Toy Story dan ‘monumenten-mannen’! Clooney’s vijfde langspeler als regisseur is dus geen schot in de roos. Omwille van de mooie boodschap van het verhaal, de snedige en humoristische manier waarop sommige anekdoten worden verpakt, enkele knappe dramatische scènes (o.a. met de sluipschutter) en het enthousiasme waarmee het bataljon aan klasbakken (George Clooney, Matt Damon, John Goodman, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville, en jawel, succes-componist Alexandre Desplat) acteert, sprokkelt The Monuments Men – als door het ‘Lam Gods’ geslagen – toch nog zes Fast Forward-sterren bij elkaar. 


GENRE: oorlog, avontuur
JAAR: 2014
REGISSEUR: George Clooney
CAST: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Bob Balaban, Hugh Bonneville, Cate Blanchett
LAND:  USA, Duitsland
SPEELDUUR : 118 minuten

Related posts