Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE SESSIONS
THE SESSIONS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE SESSIONS 

The Sessions van de Pools-Australische tv-regisseur, documentarist en voormalig jurist Ben Lewin, is een oprechte biopic over het leven van Mark O’Brien, een aan polio-lijdende bedlegerige patiënt die faam verwierf als journalist, dichter en pleitbezorger voor andersvaliden. Hij overleed in 1999 op 49-jarige leeftijd en bracht het grootste deel van zijn leven door in een ijzeren long. Hij was in 1997 al het onderwerp van Jessica Yu’s met een Oscar-bekroonde documentaire: Breathing Lessons: The Life And Work Of Mark O’Brien

THE SESSIONS
THE SESSIONS (c) The Movie Database (TMDB)


Zijn complexe leven ligt nu aan de basis van The Sessions, een levensechte en op waargebeurde feiten gebaseerde integere langspeelfilm. Lewin die zelf ook een poliopatiënt is, puurt het fijngevoelige verhaal uit O’Briens essay: On Seeing a Sex Surrogate, dat in 1990 werd gepubliceerd in The Sun magazine en in de States aanleiding gaf tot ‘verhitte’ discussies.

Reden? O’Brien slaagt erin om zijn beslissing: zich op zijn dertigplus te laten ontmaagden met behulp van een ‘sekssurrogaat’, een hoffelijke en meelevende dame die zich voor ‘haar diensten’ laat betalen, scherpzinnig en gedetailleerd te beschrijven. Bovendien laat hij zich, om ‘de daad’ tot een goed einde te brengen, viriel begeleiden door de ‘ervaren’ raad van een lokale en overjaarse hippie-priester (met de glimlach vertolkt door de eeuwig onderschatte William H. Macy).

WILLIAM H MACY
WILLIAM H MACY in THE SESSIONS (c) The Movie Database (TMDB)



Om de commotie nog wat aan te scherpen, kleurt Lewin het op zich al bonte doch in se tragische verhaal, met enkele opvallende doch bijzonder appetijtelijke frontale naakt-poses van de burgerlijke sekstherapeute (hoedje af voor Helen Hunt). Hoewel de valkuil voor een stereotype en formuleachtige biopic hier gevaarlijk diep is, slaagt Lewin er voortreffelijk in om een authentiek, oprecht en delicaat portret te borstelen van een opmerkelijk man van vlees, bloed en ‘ijzer’ die op zijn (beperkende) manier geschiedenis heeft geschreven. Lewins respectvolle en met veel fijne humor gekruide benadering, maakt de diepe emoties van het straffe hoofdpersonage (briljant geloofwaardig vertolkt door John Hawkes) bijna tastbaar. Een kleine evenwichtige en vakkundig gemaakte film vol intense dramatiek, realisme en empathie. Kortom, een niet te missen pareltje. 


GENRE: drama
JAAR: 2012
REGISSEUR: Ben Lewin
CAST: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood, Annika Marks
LAND:  USA
SPEELDUUR : 98 minuten

Related posts