Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SILENT NIGHT
SILENT NIGHT (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

SILENT NIGHT 

John Woo is niet alleen één van de populairste namen uit de Hong Kong-cinema, maar met meesterwerken als A Better Tomorrow, The Killer, Hard Boiled en bij uitbreiding ook zijn Amerikaanse titels als Hard Target, Broken Arrow en Face/Off staat zijn naam ook synoniem voor ongebreidelde actie. In Silent Night, zijn eerste film in twintig jaar, bakt de ondertussen 77-jarige cineast het wel zeer bruin. Actiefans zullen misschien nog wel in hun nopjes zijn met deze miskleun, maar het is een overduidelijk teken dat het genre in diepe coma ligt.

JOEL KINNAMAN
JOEL KINNAMAN in SILENT NIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

De titel valt op twee manieren te interpreteren. Eerst en vooral is dit een kerst-actiefilm inclusief dwaze kersttruien, afgezaagde kerstliederen maar ook (jawel!) flashbacks via kerstballen. Anderzijds is het ook omdat Woo’s terugkeer naar het witte doek een stomme film is geworden waarin geen woord gezegd wordt omdat de vigilante van dienst een kogel door de stembanden heeft gekregen en daardoor niet meer kan praten. Technisch gezien een moedige beslissing, maar te oordelen naar de buzz rond de film ook wel een beetje commerciële zelfmoord. En dan hebben we het nog niet eens over de terreur die de kijker moet doorstaan, want Silent Night heeft je net hetzelfde gevoel alsof je meekijkt over iemands schouders die verdiept is in een game zonder dat je er zelf ook maar één jota van zelfbetrokkenheid bij voelt.

JOEL KINNAMAN
JOEL KINNAMAN in SILENT NIGHT (c) The Movie Database (TMDB)

Over het script dat neergepend is door ene Robert Archer Lynn moet alvast niet veel zijn nagedacht, want meer rechttoe-rechtaan dan dit wraakverhaal kan niet. Brian Godlock (Joel Kinnaman, de Zweed die ons sinds de onnodige remake van Robocop alleen maar rommel bezorgde) is een elektricien die een gelukkig leven leidt in het fictieve stadje Las Palomas met zijn vrouw Saya (Catalina Sandino Moreno in 2004 nog goed voor een Zilveren Beer voor het nu helaas vergeten Maria Full of Grace). Alles gaat goed tot zijn zoontje getroffen wordt door een verdwaalde kogel afkomstig van een schietpartij tussen rivaliserende gangsterbendes. De stoppen slaan bij Robert door en wraak is de enige optie.

John Woo beheerst nog steeds de knepen van het vak als het gaat om actiescènes die soms doen denken aan de adrenalinestoten van H4Z4RD van Jonas Govaerts, maar helaas is het concept van Silent Night veel te eenzijdig – en vooral te ridicuul en saai – om te overtuigen. Bovendien staan er geen grenzen aan de pijnlijke overacting van Kinnaman, waarbij de tragedie hilariteit wordt. Silent Night lijkt dan ook eerder een amateurversie van John Wick waarin zelfs de verplichte Woo-duiven vervangen zijn door een dwergpapegaai. 

GENRE: actie
JAAR: 2023
REGISSEUR: John Woo
CAST: Joel Kinnaman, Scott Mescudi, Harold Torres, Catalina Sandino Moreno
LAND:  USA
SPEELDUUR : 104 minuten

Related posts