Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PARTY GIRL
PARTY GIRL (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PARTY GIRL 

De meest prestigieuze prijs die op het Filmfestival van Cannes wordt toegekend is de Palme d’Or voor de beste film. De hoofdvogel winnen is jaarlijks het opperste doel van het kransje geselecteerde en talentvolle regisseurs die mogen meedingen in de kwalitatief bikkelharde competitie. Daarnaast wordt ook jaarlijks en dit sinds 1978, de Camera d’Or (Gouden Camera) uitgereikt aan de beste debuutfilm. Dit belangrijk beeldje intussen een begeerd symbool voor nieuwe en onbekende filmmakers om internationaal door te breken – werd al uitgereikt aan onder andere Jim Jarmusch (Stranger Than Paradise), Steve McQueen (HUNGER) en onze Belgische Jaco Van Dormael voor Toto Le Héros.

In 2014 overhandigde actrice, regisseuse en jury-voorzitster Nicole Garcia deze invloedrijke prijs aan twee vrouwen, Marie Amachoukeli en Claire Burger en een man Samuel Theis, de drie regisseurs van Party Girl (tevens openingsfilm van nevensectie Un Certain Régard en Prix d’Ensemble-winnaar).

Dit rauw en indringend portret is een opmerkelijk filmdebuut omdat het inzoomt op het marginale leven van Angélique, een 60-jarige wat afgeleefde nachtclubhostess (in de volksmond beter gekend als een ‘afzuipster’) die inderdaad een volbloed Party Girl blijkt te zijn. Angélique is daarnaast ook een alleenstaande moeder die in het Franse Lotharingen (palend aan de FransDuitse grens) drie kinderen heeft grootgebracht. Geen makkelijke levenstaak natuurlijk als je al meer dan 40 jaar als kettingrookster, drankorgel en uitdagende ‘ondergoed-vrouw’ elke nacht geile mannen moet ‘overhalen’ om zo veel mogelijk te duur aangerekende alcohol te consumeren in een groezelige bar. Nu Angélique haar pensioenleeftijd nadert, wil ze rust, warmte en stabiliteit die ze misschien vindt bij een van haar trouwe klanten die staat te trappelen om met haar te huwen. Schijn of werkelijkheid?

Opmerkelijk is het feit dat dit underdog-verhaal is gebaseerd op het werkelijke leven van Angélique Litzenburger, een reallife Party Girl die bovendien zichzelf speelt in de film naast haar ‘echte’ familie want regisseur Samuel Theis is haar zoon. De overige personages in dit fascinerend en uit-het-leven-gegrepen-docudrama dat bovendien wordt gefilmd met de camera op de schouder, zijn allemaal niet professionele acteurs wat de authenticiteit van dit astrant (en bij momenten zelfs zielig) milieu-portret te goede komt en waardoor je als kijker niet alleen sterke cinema vérité krijgt aangeboden, maar ondanks alle complicaties en rare keuzes van Angélique, toch sympathie blijft opbrengen voor deze eeuwige bar-madelief in emotionele nesten. Of hoe John Cassavetes A Woman Under The Influence in Frans Lotharingen komt opdagen als een door het harde (nacht)leven getekende Party Girl!


GENRE : drama, arthouse
JAAR : 2014
REGIE: Samuel Theis, Marie Amachoukeli, Claire Burger
MET : Angélique Litzenburger, Joseph Bour, Mario Theis, Samuel Theis, Séverine Litzenburger
LAND: FRANKRIJK

Related posts