Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MEDUZOT
MEDUZOT (c) IMDB Pro
Flashback

MEDUZOT 

Dankzij een nieuwe filmwet uit 2000, bloeit de Israëlische film gestaag open. Promised Land, Beaufort, The Band’s Visit, The Bubble, Lemon Tree en Waltz With Bashir zijn stuk voor pareltjes en daar zit Meduzot ook bij.

Meduzot (kwal, maar ook slappeling in het Hebreeuws) is een van melancholie doordrongen, knap geschreven en verbeeldingsrijke tragikomedie van het echtpaar Shira Geffen en Etgar Keret (een beroemdheid in zijn land). Tijdens het filmfestival van Cannes werd Meduzot bekroond met de Camera d’ Or (de begeerde prijs voor het beste debuut). Centraal staan de aspiraties, angsten en fantasieën van een handvol jongeren. Hun gemeenpunt is dat hun absurde lotgevallen zich allemaal afspelen in de chaotische miljoenenstad Tel Aviv.

Meduzot
MEDUZOT (c) IMDB Pro


Een huwelijksreis valt in het water omwille van een gebroken been. Een gezinshulpje moet zich ontfermen over een grimmige bejaarde actrice. Een zogenaamde routineklus die faliekant ontspoort door extreme taalproblemen. Een serveerster vist een bijna buitenaards meisje uit het water. Het kind klit als een kwal aan haar vindster. Uiteraard leiden deze bizarre contextuele situaties tot kolderieke toestanden. Ofschoon de personages in deze meervoudige parabel elkaar zelden kruisen, vloeien hun persoonlijke anekdotes toch samen tot een coherent geheel waarin de pijn van het (menselijk) zijn op de korrel wordt genomen.

De film bulkt van doorknede visuele en hilarische vondsten die vakkundig worden uitvergroot. De fotografie is uitgekiend en de dialogen zorgen voor hilarische momenten. De protagonisten (de meeste zijn niet professioneel) zijn overtuigend en ook de twee regisseurs laten zich af en toe in beeld zien. Bovendien is het leuk puzzelen met de drie verhaallijnen. En met het ontleden van de doorgedreven (liquide) symboliek ben je ook wel even zoet. Dat maakt deze grimmige levensfarce echter niet moeilijk, maar integendeel verrassend toegankelijker. Een apart, origineel, intrigerend en charmant debuut over gewone mensen die de vreemdste dingen beleven.


GENRE: drama
JAAR: 2007
REGISSEUR: Etgar Keret, Shira Geffen
CAST: Sarah Adler, Nikol Leidman, Gera Sandler, Noa Knoller, Ma-nenita De Latorre, Zharira Charifai
LAND: Israël, Frankrijk
SPEELDUUR: 78 minuten

Related posts