Subscribe Now
Trending News

Blog Post

OMAR
OMAR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

OMAR 

Paradise Now (een arglistig portret van twee jonge zelfmoord-Palestijnen) betekende de indrukwekkende doorbraak (Golden Globe, European Film Award en net geen Oscar) van Hany Abu-Assad, een naar Nederland uitgeweken Palestijn. 

Acht jaar later slaat deze tot regisseur omgeschoolde ingenieur en vlot Nederlands pratende traag-filmer, weer toe met Omar, een boeiend en politiek gestut liefdesverhaal. Omar komt aan de bak als warme bakker op de Westelijke Jordaanoever. Om zijn droommeisje en twee vrienden te ontmoeten, moet hij telkens over de scheidingsmuur klauteren. Op een dag wordt hij gearresteerd door het Israëlische leger. Hij komt vervroegd vrij, maar moet hiervoor zijn vrienden verraden. Zo begint er een schichtig en intrigerend kat- en muisspel dat Omar voor een moreel dilemma plaatst. 

Omar
OMAR (c) IMDB Pro

Alweer een prent over het schijnbaar onoplosbare conflict tussen Israël en Palestina, zeg je? Oké, maar de kracht van dit tragisch en beklijvend liefdesdrama steekt in de handige manier waarop Abu-Assad de platgetreden gemeenplaatsen – ondertussen een beetje eigen aan dit filmgenre – omzeilt en het feit dat het vertrouwen tussen de jonge geliefden zich ontrolt tegen de woelige achtergrond van de precaire politieke situatie. Een grote verdienste die werd beloond met de speciale juryprijs in Cannes in de Un Certain Regard-sectie. Oh ja, de onverwachte plottwisten, de doorleefde vertolkingen en de suspense krijg je er zo maar bovenop. Hypnotische kwaliteit.


GENRE: drama
JAAR: 2013
REGISSEUR: Hany Abu-Assad
CAST: Adam Bakri, Waleed Zuaiter, Leem Lubany, Eyad Hourani, Samer Bisharat, Tarik Kopty
LAND:  Palestina
SPEELDUUR: 96 minuten

Related posts