Subscribe Now
Trending News

Blog Post

RAMPEN
THE POSEIDON ADVENTURE (c) The Movie Database (TMDB)
Fokke tipt

RAMPEN 

2023 was geen topjaar. Zattemansklap, pipigate, oorlogsgruwel in Oekraïne, een bloedbad in het Midden-Oosten en Metejoor. Gelukkig zijn er films om ons te entertainen. Zelf hou ik enorm van rampenfilms. En dan heb ik het niet over die Eras-film van Taylor Swift maar over titels met natuurrampen. En zeker die films van de jaren 70 met matige special effects en geweldige ensemblecasts. Van Poseidon Adventure (1972) via Earthquake (1974) naar Towering Inferno (1974). Maar ook latere films. Ik heb er een hele stapel van die films op dvd en Blu-ray want ik ben gelukkig niet afhankelijk van het grillige en steeds wisselende aanbod van streamingdiensten. Dus hier zijn wat rampenfilms die jij ook kunt bekijken om je iets beter te voelen over (rampjaar) 2023.

AIRPORT 77 (1977)

Alle Airport-films zijn leuk, spannend en goed gemaakt. Maar die derde Airport-film uit 1977 combineert de vliegtuigrampenfilm MET de zinkende boot rampenfilm. Dat is dus dubbel plezier. Koppel daar een geweldig ensemble van Jack Lemmon, James Stewart en vaste Airport waarde George Kennedy aan en je hebt een top film.

AIRPORT 77
AIRPORT 77 (c) The Movie Database (TMDB)

MOONFALL (2022)

Dom, bombastisch, totaal onlogisch, potsierlijk, lachwekkend, over the top, achterlijk en zeer leuke film van de makers van Independance Day en The Day After Tomorrow. Dus die heren maken gewoon graag op een  onlogisch, potsierlijk, lachwekkend, over the top, achterlijke manier de wereld kapot. En ik kijk er graag naar.

MOONFALL
MOONFALL (c) The Movie Database (TMDB)


TWISTER (1996)

Regisseur en Hollandse trots Jan de Bont maakte naast Speed nog een geweldige film. Niet over een spelletje rechtervoet op rood en linkerhand op groen, maar over Bill Paxton en Helen Hunt die achter tornado’s rennen. En ik ren er graag achteraan.

TWISTER
TWISTER (c) The Movie Database (TMDB)

THE CASSANDRA CROSSING (1976)

Outbreak on a train.  Zeer goede en spannende film met geweldige acteurs. Die ensemblecasts zijn altijd leuk. Deze keer zijn het Richard Harris en Burt Lancaster maar ook Sophia Loren en een hele jonge Martin Sheen zijn top. Een onmogelijke en dodelijke situatie met een hoop geweldig volk. Ik hou enorm van dit soort films.

THE CASSANDRA CROSSING
THE CASSANDRA CROSSING (c) The Movie Database (TMDB)

DANTE’S PEAK en VOLCANO (1997)

In 1997 kwamen er twee vulkaanuitbarstfilms uit. Beide zijn leuk. Dante’s Peak was met een James Bond (Pierce Brosnan) en Sarah Connor (Linda Hamilton) en Volcano was met Agent Kay. Beide zijn goed gemaakt en hebben voldoende VFX spektakel en menselijke verhalen. Het is geen wedstrijd natuurlijk, maar Dante’s Peak heeft wel gewonnen.

DANTE'S PEAK
DANTE’S PEAK (c) The Movie Database (TMDB)


AVALANCHE EXPRESS (1979)

Een trein, een lawine,  Lee Marvin, Robert Shaw in een letterlijke en een figuurlijke koude oorlog. Lee Marvin is voor mij altijd een reden om een film te bekijken en als je er dan een lawine aan toevoegt zit ik aan het scherm gekluisterd. Regisseur Mark Robson maakte eerder al Earthquake (1974) en kent dus iets van het genre rampenfilms.

AVALANCHE EXPRESS
AVALANCHE EXPRESS (c) The Movie Database (TMDB)

Related posts