Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Vanilla Sky
VANILLA SKY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

Vanilla Sky 


Of Tom Cruise nu echt de beste keuze was voor de hoofdrol in Vanilla Sky kan voer zijn voor een stevige discussie. Niet dat Cruise het hier slecht doet, maar als je hem met zijn Ferrari 250 GTO uit 1962 door de straten van New York ziet racen is het moeilijk om niet te gaan denken aan zijn latere Jack Reacher-personage, maar dat is nu eenmaal Tom Cruise. Toch is deze remake van Abre los ojos van Alejandro Amenábar uit 1997 een film om te herontdekken, want vaak is het zo’n titel die je maar zelden over de lippen hoort komen bij Tom Cruise-fans.

Of het origineel nu beter is of de remake is een vraag waarop iedereen wel zijn eigen antwoord zal hebben, maar Cameron Crowe’s versie is er wel één met een gedurfde schwung waarbij je overdonderd wordt door visuele effecten die best indrukwekkend lijken, behalve dan het verminkte gezicht van Cruise dat een domper vormt op het geheel, net niet lachwekkend is en aanvoelt alsof Cruise hierdoor in zijn acteren geremd wordt. Leuk detail is dat Cruise twee jaar eerder een gelijkaardig Venetiaans masker gebruikte in Kubrick’s Eye Wide Shut, wat nog altijd één van de meest ondergewaardeerde films is van de man die volgens Spielberg met Top Gun:Maverick de cinema redde.

Cameron Crowe houdt van rock ’n roll en dat had hij een jaar daarvoor al bewezen met Almost Famous, een lijn wordt die wordt doorgetrokken in Vanilla Sky waarin Cruise de verwende zoon vertolkt van een mediamagnaat die door het leven stapt als Citizen Dildo, een personage dat je wat doet herinneren aan de zelfverzekerde windbuil die Cruise was in Magnolia van Paul Thomas Anderson. Een rol die op het lijf van Cruise is geschreven, alleen is in Vanilla Sky niets wat het lijkt, zelfs niet zijn relatie met zijn liefje die gespeeld wordt door Penélope Cruz en in het origineel van Alejandro Amenábar in dezelfde rol te zien was.

PENELOPE CRUZ in VANILLA SKY (c) The Movie Database (TMDB)

Een pittig detail is dat Cruise tijdens de opnames van Vanilla Sky de scheiding met zijn toenmalige vrouw Nicole Kidman aankondigde, en niet veel later een paar zou vormen met Penélope Cruz. De relatie bleef twee jaar duren, en de chemie tussen de twee is in iedere scène overduidelijk merkbaar.

Vanilla Sky is een rollercoaster van beelden en het soort van verhaal dat gesnede koek zou zijn voor Christopher Nolan. Het is wel even wennen vooraleer je het volledige verhaal beet hebt, en zelfs wachten tot de end credits vooraleer je het allemaal snapt maar toch het bewijs dat men in Hollywood best wel om kon gaan met magisch realisme.

GENRE : magisch realisme, science fiction
JAAR : 2001
REGIE: Cameron Crowe
MET : Tom Cruise, Penélope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell, Jason Lee, Noah Taylor, Timothy Spall, Tilda Swinton
LAND: USA


Related posts