Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BRITSE FILMLEGENDE DAVID LELAND OVERLEDEN
DAVID LELAND (c) IMDB Pro
Nieuws

BRITSE FILMLEGENDE DAVID LELAND OVERLEDEN 

De Britse regisseur en acteur David Leland is op 82-jarige leeftijd overleden. De theater-, film- en tv-ster overleed op kerstavond en werd omringd door zijn familie. Leland’s carrière overspande meer dan vijf decennia. Hij is bekend van het schrijven van twee films over Cynthia Payne en de BAFTA-genomineerde Personal Services uit 1987 die geregisseerd werd door Terry Jones met Julie Walters in de hoofdrol, maar ook met Wish You Were Here die hij zelf regisseerde met Emily Lloyd in de hoofdrol.

Leland won de BAFTA voor het beste originele scenario voor Wish You Were Here en de film won ook de FIPRESCI-prijs in Cannes. Hij gaf eveneens Pierce Brosnan zijn eerste podiumkans in de Britse première van The Red Devil Battery Sign van Tennessee Williams in The Round House, die Leland regisseerde.

Leland werd aanvankelijk opgeleid als acteur aan de Royal Central School of Speech and Drama en maakte deel uit van een groep docenten en studenten die zich afsplitste om het Drama Centre London te vormen. Hij verwierf verschillende credits voordat hij overstapte naar toneelmanagement en regie in het Crucible Theatre. Hier werkte hij met toekomstige Monty Python-sterren Michael Palin en Terry Jones. Later werd hij scenarioschrijver voor film en tv, onder andere voor Made in Britain (1982) van Alan Clarke, Birth of a Nation (1983) van Mike Newell en Mona Lisa (1986) van Neil Jordan. Met deze laatste film won Bob Hoskins een BAFTA en ontving hij Oscars, Golden Globe en Writers Guild of America Award nominaties. Leland regisseerde daarna films zoals The Big Man en Land Girls en regisseerde de toneelmusical A Tribute to the Blues Brothers.

Related posts