Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LEAVE THE WORLD BEHIND
LEAVE THE WORLD BEHIND (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

LEAVE THE WORLD BEHIND 

“Make something of our world. I felt so lucky to be a part of that. But then, I remembered… what the world is actually like. And I came to a more accurate realization. I fucking hate people.” Meer woorden heeft Amanda Sandford (Julia Roberts) niet nodig om te zeggen dat ze er met haar gezin op uit wil en wel naar een oord ver van het drukke New York waar ze het onderwijl mee heeft gehad. De sloef des huizes, Clay Sandford (Ethan Hawke die bijna de hele runtime een T-shirt van Bikini Kill draagt) laat maar begaan. De kinderen zijn er iets minder gelukkig mee. Dochter Rose (Farrah Mackenzie) zit alsmaar te jammeren dat ze door het gebrek aan internet de slotaflevering van haar geliefde Friends niet kan zien terwijl zoon Archie (Charlie Evans) zich afvraagt hoe hij in de middle of nowhere zijn vriendinnetje zal kunnen contacteren.

LEAVE THE WORLD BEHIND
LEAVE THE WORLD BEHIND (c) The Movie Database (TMDB)


Tijd dus voor een echte break met de drukke wereld die voor rust moet zorgen. Of toch niet? De film vangt immers aan met dreigende pianoklanken waarop het lijkt alsof we een nieuw Roland Emmerich-vehikel te zien zullen krijgen waarin de wereld vergaat. Dit stramien wordt gevolgd in het eerste kwartiertje want de badgasten hun ogen niet geloven wanneer een reusachtige olietanker op het strand komt aangespoeld. Het incident lijkt niet een alleenstaand geval te zijn. Door iets wat lijkt op een gigantische cyberaanval valt alles plat. Het gezin denkt een veilige haven te vinden in hun vakantiehuis ver van de bewoonde wereld en waar alles aanwezig is om te kunnen overleven. Een misrekening want de opdringerige eigenaar (Mahershala Ali) komt samen met zijn dochter (Myha’la die doorbrak met Bodies Bodies Bodies) op de deur kloppen.

Leave The World Behind is sowieso één van de beste Netflix-titels in maanden, ook al betekent dit niet dat deze film van Sam Esmail (de schrijver en regisseur van de televisieserie Mr. Robot) een feilloos parcours aflegt. Het grootste probleem zijn de ietwat sullige CGI-effecten die overduidelijk met de computer gemaakt zijn waar achteraf maar weinig is naar nagekeken. Een ander euvel is de stijl van deze ecothriller die te veel inferieur leentjebuur speelt bij Jordan Peele, terwijl de apocalyptische onzin evengoed door M. Night Shyamalan kon verzonnen zijn.

LEAVE THE WORLD BEHIND
LEAVE THE WORLD BEHIND (c) The Movie Database (TMDB)

De film wil een duidelijke politieke boodschap brengen, wat niet vreemd is als je weet dat de voormalige First Lady Michelle Obama één van de producenten is, maar Netflix wil overduidelijk niemand schofferen waardoor men het allemaal wat oppervlakkig houdt, ofschoon je maar al te goed weet over wie men het heeft als men termen als een “Amerikaanse staatsgreep” gebruikt.

Wat overblijft is het feit dat de wereld naar de klote is en dat niets of niemand nog veilig is, zeker niet als je in Amerika vertoeft. Leave The World Behind voelt soms aan als een survivaldrama zoals Don’t Breathe of zelfs The Walking Dead, maar het zijn vooral de acteurs die deze matige, doch vermakelijke thriller naar een iets hoger niveau weten te tillen met voorop Julia Roberts die eindelijk nog eens kan tonen wat voor een fantastische actrice ze is als je haar niet met een romcom opzadelt. Hoewel kort van duur is het eveneens leuk om nog eens Kevin Bacon aan het werk te zien terwijl de echte ster Mahershala Ali (Moonlight, Green Book en binnenkort Blade) is. Leave The World Behind is zeker niet de film die sommigen er van maken, maar fijn genoeg om een avondje mee te vullen. 

Leave The World Behind is sinds kort te bekijken op Netflix.

Genre: thriller, drama
Jaar: 2023
Regisseur: Sam Esmail
Cast: Julia Roberts, Mahershala Ali, Ethan Hawke, Myha’la, Kevin Bacon
Land:  USA
Speelduur: 140 minuten

Related posts