Subscribe Now
Trending News

Blog Post

SKIN
Flashback

SKIN 

Wijlen Arno Hintjens mag dan voor menig muziekfan het boegbeeld zijn van de Vlaamse alternatieve rockscène, toch hebben maar weinig mensen weet van Skin waarin de iconische Oostendenaar voor het eerst voor een camera stond als acteur.

Het is zelfs zo erg dat de film uit 1987 fysiek alleen maar te vinden is op een oude vhs-cassette of via een toevallige screening zoals dat onlangs het geval was in de Brusselse Cinematek, waardoor ook wij de film van Guido Henderickx eindelijk zagen. De Antwerpse cineast die in 1979 met De Proefkonijnen bewees dat Vlaamse films niet per se over het boerenleven dienden te gaan had met Arno (al was het maar voor de publiciteit die daarmee gepaard ging) alle troeven in handen maar de film die wat vergelijkingen vertoonde met het Franse Rue Barbare van Gilles Béhat uit 1984 werd een grandioze flop. Aan Arno, hoewel geen groot acteur lag het niet, want Arno was gewoon Arno.

Ook aan andere Vlaamse filmgrootheden was er geen gebrek. Hilde Van Mieghem als love interest (ook al moest ze niet veel meer doen dan uit de kleren gaan), Gene Bervoets met het meest belachelijke kapsel uit de Vlaamse filmgeschiedenis, Frank Aendenboom met iets wat eruit zien als opgeplakte bakkebaarden en Josse De Pauw die wel zijn rol uit Crazy Love (die overigens ook in 1987 uitkwam) bleek te herhalen.

Helaas volstaat een sterrencast niet als je geen goed scenario hebt, een gouden vuistregel die ook in Vlaanderen geldt, zelfs al heb je Arno. De gewezen TC Matic-frontman speelt Chico die net zoals alle Belgische jongens in die tijd opgeroepen werd om zijn legerdienst te vervullen. Chico kiest ervoor om zich voor te doen als een krankzinnige gek zodat hij afgekeurd raakt en komt hiermee in aanraking met een bende jonge marginalen die net als Chico lak hebben aan elk reglement.

Op zich is dit wel een mooi uitgangspunt zeker met een cameramagneet als Hintjes maar het blijft allemaal steken in veel te slechte dialogen, lachwekkende anarchistische poëzie en een confrontatie met de arm der wet die eerder lijkt op een repetitie uit een Chuck Norris-film, maar dan op zijn Vlaams (en gelukkig met Arno).

Guido Henderickx probeerde wel de nihilistische sfeer waar heel wat jongeren op het einde van de jaren 80 in verzeild waren geraakt neer te zetten in een film maar het bleef bij een pijnlijke mislukte poging die nu enkel maar interessant is om Arno als acteur eens aan het werk te zien, of zo je wil voor die vreemde bakkebaarden van Frank Aendenboom.


Met dank aan Cinematek. Check hier hun volledige programma.

GENRE : drama
JAAR : 1987
REGIE : Guido Henderickx
MET :  Arno Hintjens, Frank Aendenboom, Bert André, Gene Bervoets, Dirk de Batist, Patje de Neve, Josse De Pauw, Hilde Van Mieghem      
LAND: BELGIE


Related posts