Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TETRIS
TETRIS (c) The Movie Database (TMDB)
Streaming

TETRIS 

Wie de voorbije 39 jaar nog nooit van Tetris heeft gehoord, leefde ofwel heel die tijd onder een steen of die heeft nog nooit naar Blokken op tv gekeken. Tetris bestaat namelijk al vanaf 1984 en blijft tot op vandaag nog steeds enorm populair. Tetris is met meer dan een half miljard exemplaren dan ook het meest verkochte spel ooit. Best gek als je bedenkt dat het een eenvoudig spelletje is dat in een paar dagen tijd gemaakt werd. Het succes van Tetris valt vooral te zoeken bij de verslavende aard ervan.

Het spel mag dan wel eenvoudig zijn, het wereldwijd verspreiden bleek allesbehalve een simpele opdracht. Tetris is namelijk van Russische makelij want het werd bedacht door een Russische computerprogrammeur Alexey Pajtitnov, en het spel uit de toen voormalige en instortende Sovjet-Unie proberen te krijgen was een hels karwei.

Vraag dat maar aan Henk Rogers (Taron Egerton), een Nederlandse zakenman die namens Nintendo in Moskou ging onderhandelen om de licentierechten te verkrijgen zodat hij Tetris kon gebruiken om de verkoop van hun Gameboy-console te promoten. Hij bond niet alleen de concurrentiestrijd aan met meerdere gegadigden, maar kreeg ook nog eens te maken met corrupte inlichtingenofficieren van de KGB. Het zal dan ook geen verrassing heten dat er vuile spelletjes gespeeld werden en dat er zelfs spionage en dreigementen aan te pas kwamen.

TETRIS (c) The Movie Database (TMDB)


Wie met Tetris een luchtige amusante film dacht te krijgen waarbij de maker, de evolutie en het succes van het spel uitvoerig aan bod komen komt dus behoorlijk bedrogen uit. Tetris laat zich namelijk kijken als een Koude Oorlog-thriller waarbij je zelfs behoorlijk goed de aandacht moet bijhouden om volledig met het verhaal mee te kunnen blijven. Er wordt niet alleen behoorlijk veel informatie op de kijker afgevoerd, maar er zijn ook een behoorlijk groot aantal partijen in het plot aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de film soms wat zwaar aanvoelt en hier en daar zelfs wat aansleept.

Gelukkig weet regisseur John S. Baird de toon van de film geregeld te verzachten. Zo werden een aantal scenes in een 8-bit pixelgraphics jasje gestoken en wordt er ook gretig ingezet op muziek. Niet alleen het vertrouwd in de oren klinkend Tetris-thema weerklinkt meermaals, maar ook populaire songs uit de 80’s worden op ons losgelaten. Ondermeer Bonnie Tyler’s Holding out for a hero en The Final Countdown van Europe. Tenslotte zijn er nog de puike acteerprestaties van Taron Egerton en Toby Jones die ermee voor zorgen dat Tetris best nog een genietbare film geworden is.

Deze Apple tv+-productie is in de eerste plaats een politieke thriller die gebaseerd is op waargebeurde feiten. Weliswaar wat gedramatiseerd, maar het blijft hoe dan ook opzienbarend wat er zich allemaal afgespeeld heeft rond het verkrijgen van de licensierechten van één van s’werelds populairste spelletjes. Dat alleen al is een heel goede reden om Tetris te gaan kijken.

Tetris kan je zien op Apple tv+



GENRE: thriller, drama
JAAR: 2023
REGISSEUR: Jon S. Baird
CAST: Taron Egerton, Mara Huf, Miles Barrow, Rick Yune, Nikita Efremov, Toby Jones
LAND : USA


Related posts