Subscribe Now
Trending News

Blog Post

20000 LEAGUES UNDER THE SEA
20.000 LEAGUES UNDER THE SEA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

20000 LEAGUES UNDER THE SEA 

In 1870 schreef Jules Verne [ 1828-1905 ] “The Marvelous and Exciting Adventures of Pierre Aronnax, Conseil his Servant, and Ned Land, a Canadian Harpooner” of zoals we het beter kennen, het verhaal van “20000 Leagues Under the Seas” dat in de loop van de geschiedenis vele lezers hun verbeelding prikkelde en meerdere malen werd verfilmd.

20.000 LEAGUES UNDER THE SEA
20.000 LEAGUES UNDER THE SEA (c) The Movie Database (TMDB)

De bekendste onder deze zal waarschijnlijk wel de Disney-film zijn uit 1954 die geregisseerd werd door niemand minder dan Richard Fleischer: maker van Soylent Green, Compulsion en The Boston Strangler om er enkele op te noemen. Maar hij was ook de vader van het sexy animatie figuurtje Betty Boop. In deze Disney versie zien we in de hoofdrol Kirk Douglas ( als Ned Land ) en James Mason als Captain Nemo die met zijn onderzeeër, de Nautilus, de wateren onveilig maakte. Richard Fleischer was ook de cineast van Fantastic Voyage uit 1966 waar een duikboot microscopisch verkleind wordt om een reis door het menselijk lichaam te maken. Zeg maar een persoonlijke guilty pleasure.

20000 Leagues Under the Sea (1954)

Maar we duiken verder de filmgeschiedenis in naar de zogenoemde eerste verfilming van 20000 leagues Under the Sea daterend uit 1916 en geregisseerd door de Schot Patrick Stuart Paton [ 1883-1944 ]. Het scenario schreef hij zelf en was gebaseerd op het boek van Jules Verne. Eigenlijk zijn het twee verhalen van Jules Verne die aan de basis liggen van deze verfilming. Het andere is The Mysterious Island uit 1875. Hoewel deze versie als eerste verfilming wordt gezien heeft George Méliès in 1907 een tien minuten durende kortfilm gemaakt met dezelfde titel.

De versie uit 1916 kunnen we indelen in twee verhalen. De schipbreukelingen die opgevangen worden in de Nautilus en de groep die strand op het mysterieuze eiland waar ze in contact komen met het kind van de natuur, vertolkt door Jane Gail. Terwijl we zien hoe dat het kind van de natuur op dit eiland is terecht gekomen toont Captain Nemo de wonderen wereld van de diepzee aan zijn gezelschap en worden ze meegenomen op jacht op de bodem van de zee en daar komen de gebroeders Williams in actie. Het wordt duidelijk waarom Captain Nemo de zeeën rondwaart en terreur zaait. Ruim 100 jaar oud, maar nog steeds een must om te zien…..

Wat de film zo interessant maakt is dat het de eerste film in de filmgeschiedenis is waar je onderwaterbeelden te zien krijgt. Dit door een vernuftige uitvinding, de Photosphere die was ontwikkeld door The Williams Submarine Corporation van George en John Ernest Williamson. Een soort van buis waar ze bij ondiep water en voldoende licht spiegels gebruikten om onderwaterbeelden te maken. Daar kwam er dus geen camera aan te pas. Er kon ook in de buis afgedaald worden met een camera tot op de bodem van de zee om zo beelden te maken.

Beide heren krijgen zelfs een vermelding in de begingeneriek met hun naam en bijhorend filmpje. Daardoor heeft deze silent movie een filmhistorische waarde en bij de release was 20000 leagues under the Sea dan ook een groot succes. Nog voor deze film hadden beide broers reeds een kortfilm gemaakt, die geregisseerd werd door Carl Gregory . Een dertien minuten durende documentaire, genaamd Thirty Leagues Under the Sea uit 1914, waar heden ten dagen menig dierenrechten organisaties zouden van steigeren.

20.000 LEAGUES UNDER THE SEA
20.000 LEAGUES UNDER THE SEA (c) The Movie Database (TMDB)

Het prestigieuze filmlabel Eureka! bracht de film uit op Blu-ray als onderdeel van hun Early Universal Boxsets. Voor deze boxset werd 20000 Leagues Under the Sea voorzien van een prachtige nieuwe score van de Colombiaanse componist Orlando Perez Rosso. Misschien wel meer bekend om zijn samenwerking met niemand minder dan Jordan Peele. Meer dan het ontdekken waard als je het ons vraagt voor iedereen die film een warm hart toe draagt.

Genre: Actie, Avontuur, Sciencefiction
Jaar : 1916
Regisseur: Stuart Paton
Cast: Allen Holubar, Dan Hanlon, Edna Pendleton, Curtis Benton
Land: USA
Speeltijd : 85 minuten

Related posts