Subscribe Now
Trending News

Blog Post

EXPLORERS
EXPLORERS (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

EXPLORERS 


Gek toch dat iedereen het heeft over The Goonies of Ghostbusters als men terug duikt in de jaren 80, en een film als Explorers nog nauwelijks aangehaald wordt. Wees er maar zeker van dat de makers van Stranger Things voor hun nostalgieporno naar deze film van Joe Dante waarin zowel Ethan Hawke als River Phoenix hun acteerdebuut maakten wel hebben gekeken. Voor Hawke werd het een carrière om u tegen te zeggen, maar voor het broertje van Joaquin eindigde het acht jaar later op de stoep van de nachtclub The Viper Room door een hartaanval die veroorzaakt werd door een overdosis heroïne en cocaïne. Op alle fronten een spijtige zaak, want River zou op filmvlak ongetwijfeld voor nog heel wat moois hebben gezorgd.

In Explorers acteert hij als Wolfgang Muller nog wat onwennig als de nerd met bijbehorend brilletje die zijn dromen kan vertalen via een computerprogramma. Net zoals bij zijn beste vriend Ben Crandall (Ethan Hawke) bestaat zijn wereldje uit de fantasie van de comics en het bekijken van allerlei obscure B-films uit de jaren 50 waarin de mensheid het moet opnemen tegen buitenaardse monsters. Dat laatste is natuurlijk een kolfje naar de hand van Joe Dante die zelf een grote passie heeft voor dit soort films en er in Matinee uit 1993 een prachtig eerbetoon aan maakte. Maar je merkt deze obsessie ook al in Explorers want de kamermuren vol hangen met nostalgische filmposters uit de jaren 50, of je ziet in Wolfgang’s slaapkamer de speelgoedaap uit Close Encounters of the Third Kind. Referenties genoeg dus.

Samen met hun vriend Darren Woods (Jason Presson) bouwen de jonge pubers een zelfgemaakt ruimtevaartuig dat bestaat uit onderdelen van een tv, een vuilbak en iets wat lijkt op een afgedankte wasmachine. Het ding lijkt nog te vliegen ook, en de uitdaging is vanzelfsprekend buitenaardse wezens zoeken in het sterrenstelsel, en die worden nog gevonden ook!

Oorspronkelijk zou deze film geregisseerd worden door Wolfgang Petersen die hem in Duitsland wilde filmen. De studio verzette zich echter tegen deze beslissing waardoor Petersen in plaats daarvan de sciencefictionfilm Enemy Mine ging regisseren, die wel in Duitsland werd gefilmd en door 20th Century Fox werd uitgebracht. Hierdoor kwam de regie van Explorers in de handen van Joe Dante terecht die later beweerde dat de film veel te snel gemonteerd was.

Het verhaal over het ruimteschip Thunder Road (vernoemd naar een song van Bruce Springsteen) is best wel grappig, ook al wordt het op de tanden bijten als de ridicule aliens op het toneel verschijnen. Robert Picardo die zo’n buitenaards wezen moest vertolken voelde zich helemaal niet in zijn sas met zijn outfit en zei dat het aanvoelde alsof je een typemachine op je hoofd moest dragen, naar verluidt liep hij tijdens de opnames zelfs heel wat verwondingen op aan het hoofd.

Gelukkig zijn er naast de mislukkingen ook wel een paar leuke momenten zoals de altijd presente Dick Miller die denkt dat het ruimtevaartuig een UFO is, maar helaas was 1985 ook het tijdperk waarin de computerspelletjes hun opgang maakten waarvan Dante (te) gretig gebruik van maakte met als gevolg dat het hele boeltje er vrij gedateerd uitziet, terwijl anderen deze nostalgische rommel dan weer een charmante factor zullen vinden.

GENRE: sciencefiction, jeugdfilm
JAAR: 1985
REGISSEUR: Joe Dante
CAST: Ethan Hawke, River Phoenix, Bobby Fite, Bradley Gregg, Georg Olden, Chance Schwass, Dick Miller
LAND : USA


Related posts