Subscribe Now
Trending News

Blog Post

HARD CANDY
HARD CANDY (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

HARD CANDY 


Bij het intikken van de woorden Hard Candy op Google kom je tegenwoordig wel zonder enige omweg op deze film van 2005 uit, maar daarvoor was het een term die gebruikt werd door perverselingen om aan te duiden dat er jong vlees in zicht was. In dergelijke scripts krijgen we vanzelfsprekend meestal het meisje of jongen in de slachtofferrol te zien, maar producent David W. Higgins kreeg een andere invalshoek toen hij een documentaire zag over oude zakenlui die jonge Japanse meisjes met de één of andere belofte naar een locatie lokten. Wat als je de rollen nu eens omdraait en de pedofiel de prooi wordt? Hij ging bij Brian Nelson langs om die een verhaal te laten schrijven, en Higgins wist dat hij hiermee goud in handen had, hoewel hij ook op voorhand door had dat de film een low-budget ging worden, want met zo’n gewaagd verhaal kom je niet binnen bij de grote filmmaatschappijen.

ELLIOT PAGE
ELLIOT PAGE in HARD CANDY (c) The Movie Database (TMDB)

In totaal zagen de producers meer dan 300 meisjes die interesse hadden om de 14-jarige Hayley Stark te vertolken, maar om de één of andere reden was er nooit sprake van een echte klik. Dat veranderde toen de Canadese Sandra Oh die reeds gevraagd was voor de film de naam Ellen/Elliot Page liet vallen. Elliot was volgens Sandra de meest geschikte acteur om deze rol te vertolken. Op dat moment was Elliot alleen maar te zien in een paar kleinere Canadese producties en dus buiten zijn thuisland een compleet onbekende.

Het duurde niet lang vooraleer de producers ervan overtuigd waren dat Elliot de geknipte persoon was voor deze rol. Er was overigens niemand die kon vermoeden dat Elliot op dat ogenblik reeds 18 was. Voor de regie werd David Slade aangetrokken, wat ook een gok was. Slade had wel al videoclips gemaakt voor alternatieve bands als Muse, Aphex Twin, LFO of de Stone Temple Pilots, maar voor de Brit was film toch een volledig nieuw medium. Het is duidelijk dat Slade carte blanche kreeg van zijn opdrachtgevers, want de film getuigt van een eigen auteursstijl, iets wat je niet echt kan zeggen van zijn later werk (30 Days Of Night of The Twilight Saga: Eclipse). Tegenwoordig houdt de man zich bezig met televisiewerk waaronder Breaking Bad, Black Mirror en Hannibal.

Voor de rol van Jeff Kohlver werd Patrick Wilson gevonden. Een 32-jarige fotograaf die na een onlinechat met Hayley ervan overtuigd is dat hij een gewillig tienermeisje heeft gevonden. De twee spreken af in een koffiehuis, ze wordt overladen met complimentjes en vervolgens gaat Hayley mee naar zijn huis. Tot zover het Lolita-gehalte, want al gauw blijkt de veertienjarige tiener een wraakzuchtige gek te zijn die de pedofiel een lesje zal leren.

ELLIOT PAGE
ELLIOT PAGE in HARD CANDY (c) The Movie Database (TMDB)

Over de geloofwaardigheid en over het feit of iemand nu wel of niet het recht in eigen handen mag nemen, kan je uiteraard lang palaveren, maar doet geen afbreuk aan deze knappe film die verschillende wegen bewandelt. Door de vele marteltechnieken die de jonge Hayley bedenkt, past sowieso het dekseltje van de horror erop, maar je kan Hard Candy even goed als een wraakfilm zien die in het verlengde ligt van Death Wish of I Spit On Your Grave. Het is ook een drama, al was het maar omdat er hier een thema aangesneden wordt waar je veel over kan nadenken. En dan zijn er de vertolkingen. Je ziet wel eens Sandra Oh opduiken als de buurvrouw die het zaakje niet vertrouwt, maar voor de rest wordt deze film volledig gedragen door Patrick Wilson en een fenomenale Elliot Page die op iedere situatie een gepast antwoord klaar heeft.

Het moeilijkste aan de film is dat je niet goed weet welke kant je dient te kiezen, want de veertienjarige drijft het toch wel zeer ver. Zelfs zo ver dat je eraan twijfelt of je nu medelijden moet hebben met de fotograaf of niet. Wie deze nog niet zou hebben gezien, heeft geen keus want Hard Candy is één van de allerbeste thrillers van de laatste 20 jaar.

Hard Candy is uit op Blu-ray

Genre: thriller
Jaar: 2005
Regisseur: David Slade
Cast: Patrick Wilson, Elliot Page, Sandra Oh, Odessa Rae, G.J. Echternkamp
Land: USA
Speelduur: 105 minuten

Related posts