Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BIG FISH
EWAN MCGREGOR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BIG FISH 

Will Bloom (Billy Crudup) bezoekt zijn stervende vader Edward Bloom (Albert Finney en Ewan McGregor) nog een laatste keer en hoopt aan het sterfbed zijn echte vader nog te leren kennen. Edward of kortweg Ed heeft zich namelijk zijn ganse leven verscholen achter sterke verhalen met de meest tot de verbeelding sprekende personages. Zo zag hij reeds op jonge leeftijd zijn dood in het glazen oog van de plaatselijke heks (Helena Bonham Carter), ondernam hij een ganse trektocht met de grote (en ja, ook vriendelijke) reus Karl en werkte zelfs 3 jaar kosteloos voor een circusdirecteur (Danny DeVito) om meer te weten te komen over de liefde van zijn leven : Sandra Templeton (Jessica Lange en Alison Lohman).

Oorspronkelijk werden Steven Spielberg en Jack Nicholson gelinkt aan Big Fish, maar beide hebben omwille van een overvolle agenda verstek moeten laten gaan. Op die manier kwam het scenario bij Tim Burton terecht en dat is misschien wel de meest geschikte regisseur voor zo’n fantasierijk plot. Burton is namelijk een meester in het vermengen van absurditeiten en pure fantasie met een aangrijpend realistisch plot en bewijst dit met Big Fish nog maar eens opnieuw, alhoewel de film niet kan tippen aan zijn vroegere meesterwerken Ed Wood en Edward Scissorshands.

Visueel is alles dus weer dik in orde, maar ook de acteerprestaties mogen er zijn en dan in het bijzonder die van Ewan McGregor als de jonge Edward Bloom. Ewan McGregor kreeg de rol trouwens omdat hij zo sterk gelijkt op de jeugdige Albert Finney. De film bevat ook talrijke leuke bijrollen zoals die van Danny DeVito, maar ook Steve Buscemi als de dichter Norther Winslow die na 12 jaar zijn meesterwerk voorstelt (‘Roses are red. Violets are blue. I love Spectre’) en later nog een rare carriërewending in petto heeft. Big Fish is een sublieme film zou je misschien denken, maar dat is het toch niet helemaal hoor. De vis is eigenlijk een beetje te groot uitgevallen. Er kon ons inziens wel een half uurtje af, en een echte rode draad ontbreekt ook een beetje. Nu heb je eerder een verzameling losse graten zonder echte structuur. Een lichtere vis stevig samengehouden door een sterke graat zou dus beter verteerbaar zijn, maar ondanks dat hebben we er toch van genoten.



GENRE: drama, fantasy
JAAR: 2003
REGISSEUR: Tim Burton
CAST: Ewan McGregor, Albert Finney, Billy Crudup, Jessica Lange, Helena Bonham Carter, Alison Lohman
LAND : USA


Related posts