Subscribe Now
Trending News

Blog Post

A HIJACKING (KAPRINGEN)
A HIJACKING (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

A HIJACKING (KAPRINGEN) 

De lofbrieven die de Deense scenarist en regisseur Tobias Lindholm kan voorleggen, zijn niet mis. Hij schreef samen met boezemvriend Thomas Vinterberg de scenario’s van Submarino en Jagten en evenzeer de eerste twee seizoenen van de succesvolle crimi-reeks Borgen. Deze Deense wonderboy – ondertussen realiseerde hij ook de stevige en op waar gebeurde feiten gebaseerde thriller The Good Nurse – pakte in 2015 uit met de spannende kidnapthriller A Hijacking (originele titel Kapringen), toen trouwens zijn eerste regie naar een eigen origineel scenario.

Terwijl het containerschip MV Rozen koers zet richting thuishaven wordt het plots gekaapt door heetgebakerde Somalische piraten. Onder de crew bevindt zich scheepskok Mikkel die heel begaan is met zijn thuissituatie. De scheepsbemanning wordt gevangengezet en natuurlijk willen ze koste wat het kost huiswaarts keren. De spanning is te snijden want er wordt een bikkelhard en cynisch spel op leven en dood gespeeld. De miljoeneneis aan losgeld is de start van dramatische, psychologische en koortsachtige onderhandelingen tussen de afgelikte CEO van de firma en de roekeloze piraten. Zal de koelbloedige manier van onderhandelingen vruchten afleveren? Is de rederij bereidt om de gigantische som losgeld te betalen om de levensbedreigende personeelsleden veilig thuis te brengen? Kun je afdingen op een mensenleven? Mag je vertrouwen op een gegeven ‘erewoord’ van piraten? Precaire vragen die niet meteen of afdoend worden beantwoord. Ondertussen mondt het wrange gebeuren uit in een uitputtende gijzeling zonder enig fysiek geweld of heldendaad. Een goede afloop wordt danig op de proef gesteld.

Lindholms regiedebuut is een beklemmende psychologische thriller van hoog niveau. De toen kersverse cineast concentreert zich anderhalf uur op de mentaal aftakelende mannen. De uiterst gespannen camera registreert minutieus de onder hoge druk staande betrokken partijen die zijn getekend door diepe angsten en schrale hoopgevoelens. De Borgen-karakter-koppen Søren Malling als de bedrijfsleider en Pilou Asbæk als gezellige kok, acteren heel overtuigend. Lindholm zapt voortdurend heen en weer tussen de materialistische steriele wereld van de patroons en de machteloze werknemers. Een intrigerende aanpak – met metaforische connotatie – die uitstekend werkt…For Helvede, Lindholm!

GENRE: drama, avontuur
JAAR: 2012
REGISSEUR: Tobias Lindholm
CAST: : Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller
LAND : DENEMARKEN


Related posts