Subscribe Now
Trending News

Blog Post

The Beekeeper
THE BEEKEEPER (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

The Beekeeper 

Niet alleen honingzoete parels vinden hun weg naar de winkelrekken, maar ook een hoop bedenkelijke producties. The Beekeeper valt absoluut in deze laatste categorie, maar bezit toch een aantal bijzondere kwaliteiten die in sommige cinefiele kringen enige buzz zou kunnen veroorzaken. 

Een oude dame berooft zichzelf van het leven nadat haar bankrekening wordt geplunderd door een netwerk van oplichters. Maar wie honing wil eten moet lijden dat de bijen hem steken. Wat de oplichters niet zagen aankomen was dat de dame’s buurman (Jason Statham) een gepensioneerde geheim agent is die maar al te graag de angel uit hun organisatie wilt halen. Algauw staat hun wespennest in brand en zoemen de kogels hen rond de oren.

The Beekeeper
THE BEEKEEPER (c) The Movie Database (TMDB)

In essentie is The Beekeeper een op alle vlakken inferieure John Wick-kloon die een kruisbestuiving heeft gehad met Winnie de Poeh. Er is namelijk één element dat deze prent van andere actierommel onderscheidt: een enorme hoeveelheid aan melige bijenpuns en metaforen. Subtiel is het absoluut niet. Zo heet Jason Statham’s oude agentschap niet alleen “The Beekeepers”, maar is hij zelf ook nog eens een gepassioneerde imker.

Het wordt erger: doorheen de film proberen twee agenten het bloedbad van Statham te stoppen door zijn acties te voorspellen aan de hand van een handboek voor bijenteelt. Als dit nog niet absurd genoeg is, wordt elke metafoor die naar ons hoofd wordt gegooid uitvoerig uitgelegd door een duidelijk ongeïnteresseerde Jeremy Irons. Dit is trouwens iets waar er constant op wordt gezondigd. De film legt graag uit waarom iets gevaarlijk, moeilijk of geheimzinnig is, maar het plot doet ons telkens het tegendeel vermoeden. De protagonisten eten uit de korf zonder zorg. Los van dit alles is het plot is op zijn best nonsensicaal te noemen.

The Beekeeper
THE BEEKEEPER (c) The Movie Database (TMDB)

Natuurlijk is het plot niet alles. De actiescènes zijn al bij al adequaat gefilmd. We moeten er de lelijke lensflares en de epilepsie-opwekkende montage bijnemen, maar er zit een zeker gewicht in de slagen die onze kleerkast van dienst uitdeelt.

Er is een reden waarom we Jason Statham’s personage niet bij naam noemen. De man speelt al zijn hele carrière zichzelf. Vaak komt hij er mee weg, maar deze keer helaas niet. Zijn performance mist zijn gebruikelijke charme en dat ligt voor een groot deel aan het materiaal waarmee hij moest werken. Hoewel je zou denken dat we een zelfbewuste actiekomedie aan het beschrijven zijn, is niets minder waar. The Beekeeper neemt ze zich vaak veel te serieus. Wanneer er toch humor te bespeuren valt is deze niet bijster.

En toch hebben we goed gelachen op een ironische manier. Wij waren getuige van één van de domste films van de afgelopen tien jaar en dat op zich is vermakelijk. The Beekeeper krijgt van ons een korf. Wie een “so bad it’s good” film zoekt om thuis met vrienden een drankspelletje te spelen, doet met deze niet veel mis.

Remain in Light bracht The Keeper uit op dvd, Blu-ray en UHD.

Genre: actie, thriller
Jaar: 2023
Regisseur: David Ayer
Cast: Jason Statham, Emmy Raver-Lampman, Bobby Naderi
Land: UK, USA
Speelduur: 105 minuten

Related posts