Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY
BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY 

Wie cinema gelijkschakelt met nepdromen uit Hollywood zal maar weinig boodschap hebben aan Blackbird Blackbird Blackberry. Uiterst realistisch en uit het leven gegrepen. Verhalen die zich achter de hoek van iedere straat afspelen, maar daarom niet minder interessant zijn. Met dit concept slaagde de Georgische filmmaker Elene Naveriani erin om naam te maken binnen het festivalcircuit. Naveriani’s derde langspeler stond dan ook op de affiche van zowel het IFFR als Film Fest Gent en moet het nu op eigen benen staan in de bioscoop. En waarom niet! Het is weliswaar heel wat minder spectaculair dan de nieuwste avonturen van Aquaman, maar daarom niet minder heldhaftig. Integendeel!

BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY
BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY (c) The Movie Database (TMDB)

Niet dat we het zelf wisten, maar bramen zijn de bessen die het laatst bloeien in de zomer. Dit stukje biologische uitleg onthult hiermee de nogal vreemde titel. Etero (Eka Chavleishvili) maakt met de bramen niet alleen heerlijke confituur, maar net zoals de vruchten is ook zij een laatbloeier. 48 jaar en nog maagd. Niet dat het haar allemaal veel kan schelen. Naar eigen zeggen heeft ze helemaal geen lul nodig en zelfs als de andere dorpelingen wat meelijwekkend op haar neerkijken, verdedigt ze zich vastberaden met de stelling dat ze ten minste voor zichzelf kan zorgen. Kortom, Etero is een vrouw die haar mannetje staat in het leven.

Ten minste zo lijkt het, want het verhaal start met een jammerlijke val tijdens de zoektocht naar braambessen waardoor ze bijna in een rivier sukkelt en een bijna-doodervaring beleeft. Of het aan het ongeluk ligt laten we in het midden, maar niet lang daarna heeft ze plotseling wel behoefte aan seks en de tedere omarming van een man. Alleen is haar keuze niet zo voor de hand liggend, want ze kiest voor de getrouwde koerier Murman (Temiko Chinchinadze) die haar geregeld producten bezorgt voor haar kleine voedingswinkeltje. Ondanks zijn gezinssituatie ziet Murman een toekomst met de eigenares van een drogisterij evenwel zitten.

BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY
BLACKBIRD BLACKBIRD BLACKBERRY (c) The Movie Database (TMDB)

Het had evengoed voer kunnen zijn voor een te mijden romcom, maar gelukkig ligt de roman van de feministische schrijfster Tamta Melashvili aan de basis van dit aangrijpend verhaal. Er valt dan ook weinig te lachen, wel roept het vraagstukken op zoals bijvoorbeeld het belang van seksualiteit. Ben je bevrijd van je innerlijke demonen als je toegeeft aan de drang naar lust of maakt een liefdesrelatie een einde aan je vrijheid?

Zonder al te veel te filosoferen – antwoorden hierop bestaan toch niet of ze zijn op zijn minst subjectief – schetst Elene Naveriani met Blackbird Blackbird Blackberry een rauwe film die zeker niet altijd mooi is om te zien, maar het echte leven is dat ook niet. Het resultaat is rauwe doodseerlijke cinema met een overtuigende en zeer naturele Eka Chavleishvili. Soms is de cameravoering iets te traag om van Blackbird Blackbird Blackberry een inkoppertje te maken, indruk maakt deze arthousefilm gedurende anderhalf uur echter wel.

Genre: drama
Jaar: 2023
Regisseur: Elene Naveriani
Cast: Eka Chavleishvili, Temiko Chichinadze, Lia Abuladze
Land: Georgië, Zwitserland
Speelduur: 110 minuten


Related posts