Subscribe Now
Trending News

Blog Post

MAY DECEMBER
NATALIE PORTMAN & JULIANNE MOORE in MAY DECEMBER (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

MAY DECEMBER 

Wanneer er in de wereld schandalen gebeuren, is Hollywood snel bij de pinken om er een verfilming van te maken. Maar hoe gaat zo een productie nu eigenlijk in zijn werk? En wat doet de cast om zich voor te bereiden op een film over een waargebeurd schandaal? Daarover gaat May December. De titel betekent niets meer dan een huwelijk of relatie tussen een jong iemand en een duidelijk ouder persoon. Twintig jaar nadat de affaire van Gracie (Julianne Moore) en haar 23 jaar jongere vriend Joe (Charles Melton) het schandaal in de roddelboekjes was, besluit Hollywood om er een film van te maken. Niemand minder dan actrice Elizabeth Berry (Natalie Portman) mag de rol van Gracie vertolken. Hiervoor trekt ze enkele weken naar het dorpje waarin het verliefde stel ondertussen een liefdevol gezin hebben opgericht, om Gracie en haar omgeving te bestuderen. Kan Elizabeth haar vooroordelen opzij zetten of lijken de twee harder op elkaar dan ze zelf zouden willen?

May December (c) The Movie Database (TMDB)

De co-relatie tussen Julianne Moore en Natalie Portman brengt een heel intense toon aan het verhaal. Twee sterke actrices die toch op hun eigen manier hun personages vertolken. Je zou bijna denken dat de casting bewust zo gedaan is om de film meer dieptegang te geven. Beide actrices zorgen er op sommige momenten zelfs voor dat de rest van de cast overbodig aanvoelt. Aan de zijde van Moore speelt de nog vrij onbekende Charles Melton als haar jongere partner Joe Yoo. Melton had eerder al enkele andere rollen in onder andere Bad Boys for life en Mainstream. Dat hij zich echt volledig in zijn rol wil smijten, laat hij merken door onder andere 18 kg bij te komen voor de rol van Joe. Zijn taak is om over te komen als een getormenteerde jongeman die zelf de kans niet heeft gehad om te genieten van zijn jeugd, maar dat zijn kinderen toch wil gunnen. Brengt hij dit geslaagd over? De ene moment meer dan de andere, waardoor hij zeker niet kan tippen aan de prestaties van Portman en Moore. Laat je dit uiteraard niet afleiden of storen tijdens het bekijken van de film.

May December (c) The Movie Database (TMDB)

De regie van May December was in de handen van Todd Haynes. Al was dit niet het originele plan. Op een bepaald moment lag het plan zelfs op tafel dat niemand minder dan Natalie Portman de film ging regisseren. Uiteindelijk heeft de studio dan toch voor Haynes gekozen. Na zijn recente successen, waaronder Carol en Dark Waters, was Haynes de geknipte regisseur voor dit verhaal. Gelukkig kon de regisseur goed inspelen op de cast om ze zo gericht mogelijk te sturen in het brengen van het verhaal. Zo was het bijvoorbeeld al de vijfde keer dat Julianne Moore samenwerkt met Haynes. En ook met May December legt Haynes een degelijk plaatje op tafel.

Toegegeven, May December is niet voor iedereen. Hoewel de cast een goede prestatie neerzet, kan het soms een beetje als overacting overkomen of heb je het echt wel gezien wanneer Gracie haar zoveelste taart bakt. Ook Elizabeth die binnendringt in de familie kan met momenten ongeloofwaardig of zelfs extreem overkomen. Probeer je hier dus zeker niet al te veel door te laten afleiden, want het is en blijft een schandaalfilm. Geniet vooral van de intense band tussen Moore en Portman, die de film naar een hoger niveau brengen.

May December is verkrijgbaar op dvd en Blu-ray


GENRE: Drama, Comedy
JAAR: 2024
REGISSEUR: Todd Haynes
CAST: Natalie Portman, Julianne Moore, Charles Melton
LAND: USA
SPEELDUUR: 117 minuten

Related posts