Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TOEKOMST VAN GENTSE STUDIO SKOOP IS VERZEKERD
STUDIO SKOOP (c) Stad Gent - Dienst Toerisme
Nieuws

TOEKOMST VAN GENTSE STUDIO SKOOP IS VERZEKERD 

Op een korte termijn samengeroepen persconferentie maakte Walter Vander Cruysse, al meer dan een halve eeuw de drijvende kracht en vier decennia lang eigenaar van de bekende Gentse arthousebioscoop Studio Skoop , deze voormiddag met trots en welgemeende fierheid bekend dat zijn levenswerk wordt overgenomen door de Lumière-groep.

“In 1973 ben ik hier als vrijwilliger begonnen. Ik ben doorgegroeid en later zaakvoerder en eigenaar geworden. We zijn nu bijna een halve eeuw later. De Studio Skoop is een moderne cinema geworden, met vijf zalen en een drukbezocht café. Nu zijn we aan de volgende stap toegekomen. Ik zocht iemand om mijn werk verder te zetten en ik heb zo iemand gevonden. Eindelijk hoeft vanaf nu mijn echtgenote Veerle, niet meer alleen op reis”, aldus bezieler (en met dank aan oprichter Ben Ter Elst) Walter Van der Cruysse.

STUDIO SKOOP (c) Marc Bussens

Er zal dus een frisse wind waaien door het Gentse cinemaleven want Lumière heeft zich enthousiast geëngageerd om zowel de bioscoop Studio Skoop, als het sfeervolle gelijknamige café over te nemen en het baanbrekende werk van Walter verder te zetten. Lumière beheert momenteel al de stadsbioscopen Cinema Lumière Mechelen, Cinema Lumière Brugge, Cinema Cartoon’s Antwerpen en kent dus de knepen van het vak.

Op deze manier is de toekomst van de oudste arthouse-cinema van het land – dat zich in uitstekende staat bevindt door de vele renovaties en technische aanpassingen – verzekerd. De kans dat het publiek van deze overname iets zal merken is bijzonder klein. Zowel het gebouw, de naam, de programmatie (desondanks dat Lumière zelf ook filmverdeler is) en de samenwerking met tal van organisaties en andere filmdistributeurs, blijft onveranderd.
Walter trekt zich als ‘oude krokodil’ volledig terug, maar blijft wel wonen op de bovenverdieping van het prachtige gebouw. “Ik kan vanaf de lente dit jaar dus naar de cinema en op café in mijn kelder”, gekscheert het uitgangsbord van het Gentse arthousecircuit.
De mantel van Lumière schept veel nieuwe opportuniteiten, veelbelovende toekomstperspectieven en verzekert een doorgedreven professionalisering, die de bezoekers van de bioscoop zeker ten goede zal komen.

STUDIO SKOOP

Studio Skoop in Gent opende de deuren op 16 september 1970. Vander Cruysse, die dit jaar 70 wordt, plaatste zijn ‘onderneming’ al veel langer in de etalage. Hij zocht al jaren achter een overnemer. De Covid-pandemie en de toen negatieve berichtgeving over de toekomst van de cinema, gediscrediteerd door de opkomst van talrijke streamingdiensten, stak echter dikke stokken in de wielen. De heropleving van Studio Skoop (de publiekelijke opkomst is het voorbije anderhalf jaar, nooit beter geweest) bewijst duidelijk het (her)belang van de bioscoop binnen de cinemagemeeschap.Floris Vandekerckhove, de huidige assistent-manager van Studio Skoop, neemt vanaf maart dit jaar dus volledig alles over als manager. Jon Michelena, die cinema Lumière momenteel leidt, zal samen met hem de verdere geschiedenis van Studio Skoop bepalen.

Studio Skoop blijft dus een lichtbaken in het centrum van de Arteveldestad en in de lente volgen er meer aankondigingen en feestelijkheden. De Gentse cinefielen kunnen eindelijk op hun spreekwoordelijke twee oren slapen.

Related posts