Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ZOOks
FRANK FOCKETYN en MATTEO SIMONI in ZOOks (c) IMDB Pro
België boven

ZOOks 

ZOOks is geen ‘gewone’ film, maar eerder een opmerkelijk hedendaags animatiesprookje dat zich afspeelt in een wereld waarin de mens volledig gescheiden leeft van de natuur. De gebroeders Kristoff en Dimitri Leue hebben maar liefst tien jaar aan deze film gewerkt en volledig opgenomen in ‘rotoscopie’, een techniek waarbij scènes eerst worden gefilmd met échte acteurs voor zogenoemde green screens en nadien frame per frame worden geanimeerd (zo’n 45 000 unieke 2D-tekeningen).

Scenarist-regisseur Kristoff Leue: “Het maken van ZOOks was bijzonder intensief. Door de unieke aanpak van rotoscopie maakten we het de acteurs én onszelf niet makkelijk, maar we zijn erg trots op het resultaat. De opnames waren een boeiende, technische uitdaging. Het procedé was heel omslachtig, maar het eindresultaat merkwaardig. We wilden in de eerste plaats een mooie film maken, maar wie weet kunnen we met dit spannende verhaal over het belang van de natuur ook wezenlijk een verschil maken in het leven van kinderen.”

Wouter Hendrickx en Tine Reymer in ZOOks
WOUTER HENDRICKX en TINE REYMER in ZOOks (c) IMDB Pro

Het verhaal? Robin, een 13-jarig meisje, leeft in een wereld waar de natuur taboe is. Het schrikbewind van Koning Ferdinand en zijn Bureau voor Natuurcontrole (het BNC) houdt mens en natuur op veilige afstand van elkaar. Planten zijn vies, vlinders gevaarlijk en het woud is strikt verboden terrein. Op een dag verdwijnt Marjolein, Robins moeder tijdens een missie in het woud. Tegen beter weten in gaat Robin op zoek naar antwoorden. Zo ontmoet ze Wolf, een ‘wilde jongen’. Samen met enkele onverwachte bondgenoten komen ze terecht in een groot avontuur, om zo de schoonheid en de kracht van de natuur opnieuw te ontdekken.

ZOOks is een productie van Potemkino, in co-productie met SANCTA, VRT/Ketnet en The Fridge. De combinatie tussen de ‘speciale’ animatie en de acteurs die je herkent in de digitale personages is markant in dit soms een beetje te belerende, maar desalniettemin toch sterk, origineel, fleurig en vooral heel leerrijke ecologische parabel.

Een warm applaus voor Kristoff en Dimitri Leue, het technisch heel vernuftig team en de rist bekende acteurs die zich in dit huzarenstukje Vlaamse filmgeschiedenis verzamelden. ZOOks is een niet te missen en wat aparte animatiefilm van Vlaamse makelij.


Genre: jeugdfilm
Jaar: 2018
Regisseur: Kristoff Leue, Dimitri Leue
Cast: Mona Lahousse, Glenn-Scott Peij, Tine Reymer, Wouter Hendrickx, Warre Borgmans, Frank Focketeyn, Matteo Simoni
Land:  België
Speelduur: 90 minuten

Related posts