Subscribe Now
Trending News

Blog Post

WASTE LAND
WASTE LAND (c) Jo Voets
België boven

WASTE LAND 

Met zijn derde film Waste Land – meteen het laatste deel van de trilogie met als beklijvende titel ‘Anatomie van Liefde en Pijn’ die in 2008 aanving met Linkeroever en al een jaar later werd aangevuld met Dirty Mind – katapulteert de 44-jarige Vlaamse scenarist en filmmaker Pieter Van Hees zich in het uitgelezen kransje van internationaal succesvolle auteur-cineasten.

In de hoofdrol treffen we deze keer dus niet Matthias Schoenaerts aan die eerst had toegezegd voor de hoofdrol te vertolken en zich daarna terugtrok uit deze film van zijn persoonlijke vriend omwille van ‘te bezet’ in Hollywood, maar dus wel de Waalse karakter-acteur Jérémie Renier wiens reputatie niet alleen de nodige deuren opent in het buitenland, maar die absoluut een buitengewoon sterke vertolking neerzet in deze psychologische gitzwarte en sombere thriller.

Jérémie Renier in Waste Land
JÉRÉMIE RENIER in WASTE LAND (c) Jo Voets

Van Hees nestelt zich op eigengereide wijze in het hoofd van Leo, een emotioneel labiele politie-inspecteur die van zijn zelfzekere vriendin plots te horen krijgt dat ze zwanger is en dit op een niet zo zorgvuldig gekozen moment waarop hij compleet het noorden kwijt raakt in een mysterieus en complex moordonderzoek.

Wat volgt is een zonderling kluwen van voodoo, nachtmerries, angstzweet, overspel, verkrachting, drugs, illegaal boksen, wilde feestjes en zwangerschapstherapie. Deze psychologische crime-movie is een waardige afsluiter van de veelbesproken triptiek want in Waste Land is de sfeer broeierig, het tempo secuur, de teneur deprimerend, de regie energiek, de fotografie beklijvend en de vertolkingen fantastisch.

Natali Broods in Waste Land
NATALI BROODS in WASTE LAND (c) Jo Voets

Bijzonder is tevens de structuur van de film die wordt opgebouwd in chronologie met de vorderende zwangerschap – opgedeeld in hoofdstukken met tijdsaanduiding – van Leo’s vriendin Katrien (een uitstekende rol van Natali Broods) en de indringende muziek slash klankband. In dit derde deel zoomt Van Hees in op de ‘ziel’ – de eerste twee delen handelden respectievelijk om het ‘lichaam’ en het ‘brein’ – en dat zal je na het verlaten van de zaal geweten hebben. En, je hoeft de vorige twee delen niet te hebben gezien om te genieten van Waste Land. Een indringende cinematografische (Vlaams) creatie. 


Genre: thriller
Jaar: 2014
Regisseur: Pieter Van Hees
Cast: Jérémie Renier, Natali Broods, Peter Van Den Begin, Babetida Sadjo, Peter Van den Eede, François Beukelaers, Mourade Zeguendi
Land: België
Speelduur: 97 minuten

Related posts