Subscribe Now
Trending News

Blog Post

TROPA DE ELITE 2
TROPA DE ELITE 2 (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

TROPA DE ELITE 2 

Een sequel die beter is dan het origineel is een zeldzaamheid, zeker wanneer deel 1 bovendien werd bekroond met de felbegeerde Gouden Beer. Wat de Braziliaanse regisseur José Padilha in Tropa De Elite 2 serveert, is pure topkwaliteit.

TROPA DE ELITE 2
TROPA DE ELITE 2 (c) The Movie Database (TMDB)


Als reminder én introductie nog even kort het verhaal van Tropa De Elite uit 2007: anno 1997 krijgt Kapitein Nascimento van de BOPE (een paramilitaire Braziliaanse politie-eenheid) te horen dat hij om diverse redenen moet stoppen met werken. Hij moet eerst voor een vervanger zorgen. Tegelijkertijd concentreert de film zich op twee jeugdvrienden, Matias en Neto, die cadetten worden bij de militaire politie. Corruptie fnuikt hun ambities. Nascimento hoopt in een van de twee een plaatsvervanger te vinden.

In het vervolgverhaal vertolkt Wagner Moura opnieuw met glans de rol van kapitein Nascimento. We bevinden ons nog altijd in Rio, de chaotische metropool van witte stranden, mooie vrouwen, pittige cocktails en koelbloedige oorlog in de vermaarde sloppenwijken.

Segunda Parte opent met een oogverblindende stroboscopische scène die ons middenin een moorddadige rebellie katapulteert in een bloedhete nor van Rio de Janeiro. De aanzet wordt gegeven door een verdorven BOPE-lid. De opstand wordt neergeslagen door BOPE zelf die onder leiding staat van kolonel Roberto Nascimento.

Hoewel onze held nu 10 jaar ouder is, bijt hij in zijn nieuwe functie als commandant van het beruchte politie elite-eskadron, nog autoritair en snoeihard van zich af. Door zijn coole, professionele en doeltreffende tussenkomst wordt hij officieel benoemd tot operatieve ondersecretaris van de inlichtingendienst. ‘Of the record’ is hij door de grote bonzen op een loense manier weggepromoveerd naar een beter betaalde, maar meer administratieve job. Desondanks slaagt Nascimento er toch in om de BOPE verder te versterken en de drugshandel nog meer gevoelige slagen toe te brengen. De poging om hem Kafkaiaans te neutraliseren mislukt want hij stapelt de successen op.

TROPA DE ELITE 2
TROPA DE ELITE 2 (c) The Movie Database (TMDB)


Een goede zaak, maar hiermee stuit hij gelijk op een diepgewortelde corruptiecultuur en helpt hij blijkbaar onrechtstreeks ook zijn ware vijanden: oneerlijke agenten en politici met grote electorale interesses. Nascimento’s opponenten zijn nu nog veel gevaarlijker want ze staan aan zijn kant. Er volgt een al te gek vuil spel waarbij malafide figuren, omgekochte paramilitairen, dubieuze mediafiguren en tot de tanden gewapende organisaties, de troeven in handen hebben. De actie spat van het doek en of Nascimento zijn verbitterde strijd tegen de doortrapte machtigen der aarde wint, hangen we hier lekker niet aan je neus.

Tropa De Elite 2 is een intrigerende mix van een intense, wervelende, flitsende, spannende en explosieve ADHD-actiethriller en een haarscherpe samenlevingsvivisectie. Dit dynamische, razend knappe, trefzekere en hartverscheurende pamflet brak records en is de meest bekeken film uit de Braziliaanse geschiedenis. Niet voor gevoelige kijkers, maar beslist verplichte kost. 


Genre: actie, thriller
Jaar: 2010
Regisseur: José Padilha
Cast: Wagner Moura, Irandhir Santos, André Ramiro, Milhem Cortaz, André Mattos, Maria Ribeiro
Land: Brazilië
Speelduur: 115minuten

Related posts