Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE DROP
TOM HARDY in THE DROP (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE DROP 

The Drop is de eerste Amerikaanse film van Truiense cineast Michaël R. Roskam. Een historisch moment in de Belgische filmgeschiedenis want het is de eerste keer dat een landgenoot voor een Amerikaanse major studio een film maakt. Roskam kan dan ook stevige geloofsbrieven voorleggen: hij kreeg voor zijn debuutfilm Rundskop een Oscarnominatie voor de Beste Buitenlandse film.

THE DROP
THE DROP (c) The Movie Database (TMDB)


Verder is The Drop gebaseerd op Animal Rescue, een kortverhaal van de gekende misdaadauteur Dennis Lehane (Mystic River, Gone Baby Gone, Shutters Island) die ook instond voor het scenario. Bovendien verzamelde Roskam een topcast rond zich met als mannelijke lead de nieuwe Hollywood-sensatie Tom Hardy, de Scandinavische beauty Noomi Rapace en de recent overleden James Gandolfini in zijn laatste rol. En laat ons voor een keer niet bescheiden blijven want dit triootje topacteurs wordt aangevuld met de charismatische Matthias Schoenaerts.

Op papier kan The Drop niet stuk en no worries want het is een sterke, boeiende en oerdegelijke thriller. Het verhaal lijkt op het eerste gezicht vrij simpel: Bob, een knuddige loner, staat achter de toog in nonkel Marv’s lokale bruine kroeg. Marv is een uitgerangeerde onderwereldfiguur die z’n bar heeft ‘moeten’ overdragen aan de Tsjetsjeense maffia die zijn gelegenheid gebruikt als Drop-plaats (een plek waar men illegaal geld uit de handen van de fiscus houdt). Op een avond wordt de bar overvallen door twee gemaskerde mannen die aan de haal gaan met het maffia-geld.

TOM HARDY in THE DROP
TOM HARDY in THE DROP (c) The Movie Database (TMDB)The day after gaat het leventje ogenschijnlijk z’n gewone gangetje: Bob ontfermt zich over een pitbullpuppy die mishandeld werd achtergelaten in de vuilbak van Monica, zijn knappe buurvrouw waarvoor hij wel wat voelt. Monica is echter het ex-liefje van Eric Deeds, een laffe hond die de buurt onveilig maakt en die je best niet tegen het lijf loopt. Ondertussen zoekt een nieuwsgierige flik overijverig naar de daders van de overval én (of wat dacht je) eist de maffia haar geld terug.

De Amerikaanse pers reageerde vrij enthousiast. Terecht want Roskams tweede langspeler is niet alleen een goed gemaakte en straffe misdaadthriller, maar ook een sociaal geëngageerd drama waarin sterk uitgewerkte personages primeren op de plot. Stuk voor stuk zijn het trouwens beschadigde individuen die worstelen met hun persoonlijke problematieken en net als het mishandelde hondje, zijn ze ‘gedropt’ in de vuilnisemmer van de maatschappij waarin ze stuiptrekkend proberen te overleven. Deze ongelijke strijd speelt zich af in een doordeweekse wijk van Brooklyn (het oorspronkelijke verhaal situeert zich in Boston) niet toevallig aan de overzijde van het poepchique New York.

The Drop is gehuld in een humane doch beklijvende sfeer waarbinnen Roskam het verhaal langzaam, met oog voor detail en in een secuur tempo, opbouwt. De plot steekt bovendien vol verrassingen, interessante twists en duwt je tot aan de eindscène dieper en dieper in je bioscoopzitje. Daarenboven haalt Roskam het beste naar boven uit zijn acteurs. Door de tragische context – James Gandolfini overleed kort na de opnames aan een hartaanval – is het verleidelijk om met andere ogen naar The Drop te kijken (oké, de ‘reus’ is ook hier steengoed), maar dat neemt niet weg dat Tom Hardy in de huid van de sullige Bob de rol van z’n leven neerzet. Ook Rapace staat hier absoluut haar spreekwoordelijk mannetje en Matthias Schoenaerts is opmerkelijk in zijn bijrol als misfit Deeds, al durven we toch opmerken dat ‘onze’ Tinseltown-trots stilaan moet opletten om niet te worden getypcast als de eeuwige underdog-crimineel! Tenslotte zouden we The Drop oneer aandoen, mochten we de knappe cinematografie van de Antwerpse Nicolas Karakatsanis niet speciaal vermelden. Kortom, Michaël R. Roskam bewijst met The Drop dat hij over veel, heel veel talent beschikt.Genre : misdaad, drama, thriller
Jaar : 2014
Regisseur: Michaël R. Roskam
Cast : Tom Hardy, Noomi Rapace, James Gandolfini, Matthias Schoenaerts 
Land : USA
Speeltijd : 106 minuten

Related posts