Subscribe Now
Trending News

Blog Post

IEP!
IEP! (c) IMDB Pro
Flashback

IEP! 

IEP! is een knappe speelfilm van regisseuse Rita Horst en scenarist Mieke de Jong, naar het gelijknamige bekroonde boek van Antwerpse stadsdichter Joke van Leeuwen, met in de hoofdrollen onder meer Huub Stapel (Warre), Joke Tjalsma (Tine), Diederik Ebbinge (Redder) en Kenadie Jourdin-Bromley (Viegeltje) in een distributie van Jekino.

Iep!
IEP! (c) IMDB Pro

Het mooie verhaal speelt zich af in een landschap met heuvels waar Warre tot zijn grote verbazing een klein wezentje vindt. Het lijkt op een meisje, alleen heeft het vleugeltjes in plaats van armpjes. Warre neemt het wezentje mee naar huis. Zijn vrouw Tine is ervan overtuigd dat het een meisje is, Warre vindt haar eerder een vogeltje. Ze noemen haar Viegeltje.
Het leven van Tine verandert door de komst van Viegeltje. Ze gaat zich als een echte moeder gedragen. Voor de buitenwereld verbergt ze Viegeltjes vleugels, niemand hoeft te weten dat haar kind anders is. Ze doet haar uiterste best om van Viegeltje een gewoon meisje te maken. Maar Viegeltje is geen gewoon meisje, en op een dag vliegt ze weg. Warre vindt het niet gek, vogels hebben nou eenmaal een drang naar het zuiden. Maar wanneer hij ziet hoe ontroostbaar Tine is, besluit hij met haar mee te gaan om Viegeltje te zoeken.

Viegeltje’s tocht naar het zuiden is niet zonder gevaar. Ze probeert aansluiting te vinden bij andere vogels maar ze merkt steeds opnieuw dat ze anders is dan de anderen. Tine en Warre komen op hun reis mensen tegen die Viegeltje ontmoet hebben en die haar ook zoeken. Zo is er Loetje, een meisje dat liever een vogel zou zijn. Of de moedige redder die zijn reddingsactie zag mislukken en pas als hij Viegeltje heeft zien vliegen, wil geloven dat het niet zijn schuld is. En Bor die is bang voor spoken tot dat hij met Viegeltje kennismaakt en merkt dat er ook aardige spookjes bestaan.

Iep!
IEP! (c) IMDB Pro

Iedereen ziet in Viegeltje precies wat hij nodig heeft, en zoals Tine vindt dat Viegeltje van haar is, zo vinden de meeste anderen dat Viegeltje bij hen hoort. Het maakt de tocht niet eenvoudig: Tine is op reis met haar eigen concurrenten. Als de redder op een nacht Viegeltje ziet, voelt hij zich niet langer mislukt en gaat hij tevreden naar huis. Loetje en Bor worden vrienden. Ze laten Viegeltje gaan, ze hebben haar niet meer nodig. Tine en Warre blijven samen over. Warre wil naar huis, vogels kun je nou eenmaal niet houden. En dan zien ze Viegeltje die door een storm in zee is gevallen en bijna verdrinkt. Met een moedige actie redden ze haar leven.
Tines geluk om de hereniging met Viegeltje duurt maar kort. Al snel merkt ze dat Viegeltje haar drang naar het zuiden niet kwijt is. Er is een lange reis voor nodig geweest, maar Tine moet uiteindelijk Warre gelijk geven: Viegeltjes kun je niet houden, alleen in gedachte.

Op een heuveltop opent Tine haar armen en laat ze Viegeltje vrij. In de lente vliegen vogels weer terug naar het noorden, zegt Warre om haar te troosten. Hoog in de lucht haalt Viegeltje een zwerm vogels en trekt met ze mee naar het zuiden. ‘Ik ben blij te zien dat er humor, poëzie en ontroering in de film zit, iets essentieels van het verhaal dat helemaal overeind is gebleven’, aldus Joke Van leeuwen. Gelijk heeft ze en precies daarom is IEP! dé vakantietip bij uitstek. Kortom, een familiebelevenis om van te genieten.


Genre: jeugdfilm
Jaar: 2010
Regisseur: Ellen Smit (Rita Horst)
Cast: Huub Stapel, Joke Tjalsma, Kenadie Jourdin-Bromley, Diederik Ebbinge
Land: Nederland, België
Speelduur: 82 minuten

Related posts