Subscribe Now
Trending News

Blog Post

JUSTE UN MOUVEMENT 
JUSTE UN MOUVEMENT (c) IMDB Pro
België boven

JUSTE UN MOUVEMENT  

Juste un Mouvement van de in Brussel wonende en werkende Vincent Meessen, is een vrije interpretatie van het in Parijs gefilmde La Chinoise (1967) van Frans-Zwitserse Nouvelle Vague-klasbak Jean-Luc Godard die de filmgeschiedenis naar zijn hand zette met originele en veelvuldig gelauwerde prenten als À Bout de Souffle, Je vous Salue Marie, Sauve qui Peu (la Vie) en Le Mépris.

Door de rollen en personages vijftig jaar later in Dakar te plaatsen en het plot te actualiseren, is deze documentaire eerder een meditatie over de relatie tussen politiek, gerechtigheid en herinnering. Het is een reconstructie over de diffuse zelfmoord van Omar Blondin Diop, een Senegalese jonge militante filosoof en welbespraakte maoïst uit Godards La Chinoise, in zijn cel op het eiland Gorée. Zijn familie en vrienden geloofden er niets van en eisten dat deze politieke misdaad zou worden opgehelderd. Een spook achtervolgt de Senegalese hoofdstad, zelf in staat van onrust.

Juste un mouvement
JUSTE UN MOUVEMENT (c) IMDB Pro

De film, noem het eerder een experimentele reconstructie, is opgenomen met uitsluitend niet professionele acteurs inclusief Diops broers en vrienden. Zo speelt iedereen eigenlijk zichzelf. De meest interessante momenten in deze reflectie, zijn de objectieve benaderingen van een activist die vroeg is overleden, wiens politieke betrokkenheid en filosofische gedachten nog steeds jonge mensen in Senegal de dag van vandaag inspireren. Een bijzonder interessant, opmerkelijke, ontnuchterend en mediatief politiek pamflet. Vincent Meessen won met Juste un Mouvement de GNCR-award op het Festival International de Cinéma de Marseille (FIDMarseille) in 2021.


Genre: documentaire
Jaar: 2020
Regisseur: Vincent Meessen
Cast: Bouba Diallo, Marie-Thérèse Diedhiou, Cheikh Hamalah Blondin Diop
Land: België, Frankrijk
Speelduur: 110 minuten

Related posts