Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PEUR(S) DU NOIR
PEUR(S) DU NOIR (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PEUR(S) DU NOIR 

Een aantal van de allerbeste contemporaine illustratoren, grafische fantasten en striptekenaars hebben in de ambitieuze animatiefilm Peur(S) Du Noir, hun persoonlijke nachtmerries tot leven gebracht door met hun scherpgeslepen potloden op papier te krassen en de kleuren weg te vegen om alleen nog de hardheid van het licht en het inktzwart van de nacht over te houden.

Dankzij hun unieke verbeelding en hun fabelachtige techniek zijn ze erin geslaagd een onovertroffen animatie-omnibusfilm te creëren. Deze visuele en grafische zwart-wit compilatiestunt onder bezielende supervisie van 63-jarige Franse Etienne letter-painter Robial, opent met een verhaal van de bekende Charles Burns (gekend van zijn Black Hole-magnus opus) waarin een onzekere tienerjongen in de verstikkende netten terechtkomt van een muterende jonge schone.

Peur(S) Du Noir
PEUR(S) DU NOIR (c) IMDB Pro

De 54-jarige Italiaanse striptekenaar Lorenzo Mattotti (hij was verantwoordelijk voor de linksegmenten in de drieluikprent Eros) levert samen met zijn medewerker en jeugdvriend Jerry Kramsky, een mysterieuze parabel af over individuen die verdwijnen in moerassige plekken en zompige landschappen.

De van Japan doordesemde Marie Caillou vertelt met fotograaf/filmer/tekenaar Romain Slocombe, het verhaal van de elfjarige Sumako die in een psychiatrische inrichting ten prooi valt aan claustrofobische angstdromen. In de benauwde maar heel knappe story van tekenaars Richard McGuire en Michel Pirus ondervindt een kale man met een snor dat het in het huis waar hij beschutting zoekt niet al te pluis is. Als een zwart-witte draad weven zich twee ‘interludia’ doorheen de verschillende fragmenten.

Peur(S) Du Noir
PEUR(S) DU NOIR (c) IMDB Pro

De in Parijs geboren ontwerper Pierre Di Sciullo mag aan de hand van enkele intelligente en abstracte spielereien, inserts lanceren over de menselijke toestand maar het is uiteindelijk Blutch die het engste toeslaat met zijn continuerend relaas over een soort sadistische Spaanse edelman die op stap is met vier enorme, bloeddorstige honden…

Peur(S) Du Noir is een sterke en huiveringwekkende collage van gruwelverhalen waarin bijna educatief sterk differentiërende ‘tekenstijlen’ (de animatietechniek, waarbij storyboards de basis zijn voor gecompliceerde computerberekeningen, variaties met houtskool, abstract dadaïsme, enz.) worden geïllustreerd. Het resultaat is een nooit geziene, donkere, beklemmende en schrikwekkende animatieparel over alle mogelijke fobieën en obscure humane deviaties. Let op: voor volwassenen only.


Genre: animatie
Jaar: 2007
Regisseur: Blutch, Maire Caillou, Pierre Di Sciullo, Jerry Kramski, Lorenzo Mattotti, Richard McGuire, Michel Pirus, Romain Slocombe
Land: Frankrijk
Speelduur: 80 minuten

Related posts