Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LE MONDE NOUS APPARTIENT
LE MONDE NOUS APPARTIENT (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LE MONDE NOUS APPARTIENT 

De kans dat je Le Monde Nous Appartient in de bioscoop hebt gemist, is spijtig genoeg heel waarschijnlijk. Ofschoon het tweede wapenfeit van Stephan Streker (SS) een sfeervol en vakkundig pareltje van eigen bodem is, was de release ‘zelfs’ voor een Belgische artfilm, veel te beperkt.

Le Monde Nous Appartientis een beklijvende kroniek over de droevige ‘lotgevallen’ van twee Brusselse snaken (een autodief en een getalenteerde voetballer) die tijdens hun zoektocht naar individuele volwassenheid elkaar noodlottig kruisen. Ex-filmjournalist en scenarist/cineast SS is duidelijk een volbloed cinefiel. Dat merk je niet alleen aan de frappante openingsshot: een fraaie junctie van een reeks heel suggestieve beelden, maar ook doorheen de film etaleert SS met nodige knipoog-ironie zijn kennis van filmklassiekers.

LE MONDE NOUS APPARTIENT
LE MONDE NOUS APPARTIENT (c) The Movie Database (TMDB)

Het is snel duidelijk dat SS zijn (nieuwe) métier beheerst; vroeger kwam hij aan de bak als filmcriticus. En dat is overduidelijk bedoeld als een compliment. Hij tekent  Brussel niet alleen als een broeierige metropool, maar ook als een functioneel en determinerend ‘personage’ die zijn inwoners in een stevige handgreep houdt. Tel daarbij de stijlvolle en afgevijlde regie, de magisch-realistische look, de prachtige widescreenfotografie (vooral de nachtscènes baden in een bedwelmend sfeertje), de doorknede en gedetailleerde karaktertekening, de technische gaafheid en de snedige montage en dat resulteert in een adembenemend quotiënt.

En dan hebben we het nog niet gehad over de opmerkelijke soundtrack van Ozark Henry die het verhaal emotionele ruggengraat geeft en de sterke acteursregie. Ondanks hun bijrolletjes acteren de gedreven karakterkoppen Olivier Gourmet en Sam Louwyck prima en speelt de jonge generatie (Vincent Rottiers, Ymanol Perset) de pannen van het dak. Le Monde Nous Appartientis een heel menselijke en warm aanbevolen Belgische film.


Genre: drama
Jaar: 2013
Regisseur: Stephan Streker
Cast: Vincent Rottiers, Ymanol Perset, Olivier Gourmet, Reda Kateb, Dinara Droukarova, Sam Louwyck
Land : België
Speelduur: 88 minuten

Related posts