Subscribe Now
Trending News

Blog Post

PARADISE: FAITH (PARADIES: GLAUBE)
PARADISE: FAITH (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

PARADISE: FAITH (PARADIES: GLAUBE) 

“In het tweede deel poogt Anna Maria haar nog niet ervaren seksualiteit te sublimeren op een spirituele manier. Blijkbaar een nog altijd netelig thema want de kijkers reageren doorgaans aangeslagen”, aldus de Oostenrijkse bruuskeerfilmer Ulrich Seidl over Paradise: Faith, het middenstuk van zijn ‘goede zeden’-schofferende Paradise-trilogie waarin hij zijn scherpe visie poneert over misnoegde eenzame ‘rijpere’ vrouwen op zoek naar hun paradijs. 

Anna Maria, de zus van Teresa die in Paradise: Love haar ultiem geluk dacht te vinden in sekstoerisme, werkt als assistente op de kankerafdeling in een Weens hospitaal. Tijdens haar zomervakantie trekt ze van deur tot deur met als devote missie: de door seks geobsedeerde gewone burger letterlijk op de knieën te krijgen en hem het katholicisme op te dringen. Zij is een fanatiek bezeten Jezus-aan-het-kruis-aanbidster die in haar leefomgeving is omringt door geloofssymbolen, Paus-portretten en wijwatervaatjes.

Paradise: Faith
PARADISE: FAITH (c) IMDB Pro

Ze luistert aandachtig naar Radio Maria, bidt de ziel uit haar lijf en kastijdt zichzelf dagelijks halfnaakt ‘in de schaduw van het kruis’. Wanneer op een dag haar andersvalide Egyptische Moslim-echtgenoot terug bij haar intrekt, verandert haar begeesterde bedevaart in een persoonlijke helse calvarietocht. 

Paradise: Faith
 is opnieuw een schrijnend, compromisloos en heel confronterend drama. Strakke regie, sobere symmetrische fotografie en statische lange shots zijn de dominerende troeven. De genadeloze Seidl slaat deze keer nagels met koppen en giet verbeten vitriool in de gapende stigmata-wonden. Of Paradise: Faith dé reden is waarom Paus Benedictus XVI onverwachts zijn ambt heeft neergelegd, blijft het uiteraard gissen. Zeker is dat de ‘gelovige’ medemens na het zien van de scène waarin de ultrakatholieke Anna Maria het kruisbeeld met lust tussen haar naakte billen schuift, zal smeken dat Seidl voor eeuwig blijft branden in het vagevuur! Amen.


Genre:  drama
Jaar: 2012
Regisseur: Ulrich Seidl
Cast: Maria Hofstätter, Nabil Saleh, Natalya Baranova, Rene Rupnik
Land : Oostenrijk
Speelduur: 113 minuten

Related posts