Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FRANK LAMMERS
FRANK LAMMERS (c) BART BAEVEGEMS
Interview

FRANK LAMMERS 

Een paar jaar geleden wist in Vlaanderen niemand wie Frank Lammers was. Dat is sinds het monstersucces van Undercover aardig veranderd. Als maffiabaas Ferry Bouman is hij ondertussen één van de bekendste Nederlandse acteurs. Om dat te vieren kreeg hij tijdens de laatste editie van Filmfestival Oostende een ster op de walk of fame langs de zeedijk. Tussen de horde fans die een selfie wilden en de vele festivalverplichtingen kreeg Fast Forward welgeteld vijf minuten om met Frank te praten. De vijf werden uiteindelijk zeven…

Dag Frank. Jouw naam ligt hier nu eeuwig op de Oostendse zeedijk. Wat doet dat met een mens?
Frank: Nou jong, wat denk je? (lacht) Hij ligt recht over het restaurant Toi, Moi Et La Mer. We hadden een vakantiehuisje in Frankrijk dat François La Mer heette en daarmee is deze cirkel rond. Ik vind het prachtig dat ik de rest van mijn leven hier op deze boulevard mag pronken (bulderlach).

FRANK LAMMERS
FRANK LAMMERS (c) BART BAEVEGEMS

Ik had deze morgen een gesprek met je landgenote Renée Soutendijk. Het viel ons op dat België en Nederland zo weinig samenwerken tegenwoordig. Undercover is een bewijs dat het wel kan. Jij en Elise Schaap zijn hier supersterren.
Frank: Waarom vraag je dat aan mij, want aan mij ligt het niet (bulderlach). Neen, het klopt perfect wat je zegt. We spreken dezelfde taal en begrijpen elkaar. Ik zou geen enkele reden kunnen verzinnen waarom we dat niet zouden doen. Tegenwoordig woon ik evenveel in België als in Nederland, dus ik sta er in ieder geval volledig voor open. Ik hou oprecht van België. I love it!

In Nederland ben je door je rijkgevulde carrière meer dan Ferry Bouman, maar raak je het niet beu dat men je in België vereenzelvigt met deze maffiabaas?
Frank : Ah nee. Ik ben blij dat mensen me überhaupt hier herkennen. En ik merk dat ik rondom mij alleen maar lachende gezichten zie. Dat is fijn, want de wereld is soms triest genoeg.

Dus je hebt er geen probleem mee als mensen je aanspreken als Ferry?
Frank: Neen, ik amuseer me rot. Het enige waar ik op sta is dat de mensen vriendelijk blijven.

Zit er veel van Ferry Bouman in Frank Lammers?
Frank: Nou, ik hoop het niet!

Je hebt toch ook een klein hartje?
Frank: Klopt en ik ben de eerste om dat toe te geven. Maar geloof me, eens ik klaar ben met mijn vertolking als Ferry, dan laat ik dat personage ver achter mij liggen hoor!

Je ging onlangs goud zoeken in Australië en je kookte met Sergio Herman, wat mogen ze je de volgende keer vragen?
Frank: (kijkt wat boos). Nou je stond er toch net bij toen de burgemeester van Oostende me vroeg om trainer te worden van KV Oostende zodat ik de boel daar kan recht trekken? (schiet in de lach).

FRANK LAMMERS MET FAST FORWARD-REDACTEUR DIDIER BECU
FRANK LAMMERS MET FAST FORWARD-REDACTEUR DIDIER BECU (c) BART BAEVEGEMS


Waarom kiezen Nederlanders voor provocerende cinema?
Frank : Was het maar! Dan zijn we meteen af van al die romcoms. Het zijn net de Belgen die duistere cinema maken en daar hou ik van, en ik vind ook dat dit het beste bij me past. Ik ben opgegroeid in Brabant en ben een halve katholiek dus ik denk dat ik hier perfect pas. Deze week stond ik in de kletsende regen in Ronquières. Dat zijn niet onmiddellijk de beste herinneringen, maar ik amuseer me wel.

Jij hebt geen agent, neem je graag zelf de touwtjes in handen?
Frank: Ah neen, afspraken maken kan ik zelf ook. En achteraf kan ik iemand recht in de ogen kijken, want ik weet dat ik het zelf heb gedaan, meer is het niet.

Je schreef ook mee aan het scenario van Groeten van Gerri. Is dat jouw ambitie om nog meer scripts te schrijven?
Frank: Neen, het kwam zo uit. Dat is trouwens typerend voor mijn leven, dingen die er uit komen. Ik heb in het verleden wel andere scenario’s geschreven, daar niet van, maar voorlopig is dat niet aan de orde (lacht). Ondertussen ben ik 54 en lig ik hier lekker op de boulevard van Oostende (lacht).

Een hartverscheurende keuze. PSV Eindhoven, wereldkampioen of Frank Lammers een Oscar.
Frank (denkt lang na) : Nou ja, geef me maar een Oscar dan!

Related posts