Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE LAST FRONT
SASHA LUSS en JAMES DOWNIE in THE LAST FRONT (c) IMDB Pro
België boven

THE LAST FRONT 

The Last Front is het regiedebuut van Gentenaar, cineast en scenarist Julien Hayet-Kerknawi. De langspeelfilm is gebaseerd op zijn kortfilm A Broken Man over het onrecht in tijden van oorlog die internationaal gelauwerd werd en vertoond werd in Cannes en Houston waar hij een prijs in ontvangst mocht nemen. Julien Hayet-Kerknawi’s debuut werd hoofdzakelijk opgenomen in Kortrijk waar hij uiteraard ook in première ging.

België was neutraal gebied tijdens het begin van de Eerste Wereldoorlog, maar doordat de Duitsers de Fransen wouden verrassen hadden ze België nodig. The Last Front, toont wat de Duitsers aanrichten in de dorpen die aan hun lot werden overgelaten. Deze gebeurtenissen werden ook The Rape of Belgium genoemd.

Wanneer de Duitsers de boerderij van Leonard binnenmarcheren ontstaat er commotie en vallen er enkele doden. Leonard kan het dorp bereiken en ze bereiden zich voor op de komst van de vijand. De Duitse troepen worden geleid door Maximilian Vond Rauch die ook zijn zoon Laurentz onder zijn vleugels heeft. Hij weet dat zijn zoon een tikkende tijdbom is die ieder moment kan afgaan. Wat hij aanricht in het dorp is onthutsend maar Leonard wil met enkele dorpsgenoten weerwerk bieden.

Iain Glen and Julien Hayet-Kerknawi in The Last Front
IAIN GLEN en JULIEN HAYET-KERKNAWI (c) IMDB Pro

De wreedheden ten tijden van oorlog zijn al in verschillende films en documentaires een thema geweest, denken we maar aan de Russische film Come and See van cineast Elem Klimov of wat de Japanners aanrichten in de toenmalige hoofdstad van China, Nanjing. (City of Life and Death geregisseerd door Lu Chuan). In tegenstelling tot de genoemde titels gebeuren de onmenselijkheden in The Last Front buiten beeld. Wat je hoort is gegil, geschreeuw, geweerschoten, intrappen van deuren, wat je ziet zijn de lijken van de inwoners van het dorp.

Voor de cast van zijn regiedebuut kan hij rekenen op een internationaal ensemble. Iain Glen aka Jorah Mormont uit Games of Thrones, de Russische actrice en model Sasha Luss (Valerian and the City of thousands Planets ), Joe Anderson (The Crazies) en een voorname rol van onze eigenste Koen De Bouw als Dr. Janssens.

Aan toewijding geen gebrek bij Julien Hayet-Kerknawi waar hij de spanning wel weet te behouden tot de finale. Maar waarom spreken de acteurs en actrices niet in hun moedertaal? Duitsers, Duits, Belgen, Nederlands,… Heel jammer. Voor velen zal dit al een afknapper zijn. De cineast heeft duidelijk wat in zijn mars maar dat komt jammer genoeg nog niet helemaal tot uiting. The Last Front blijft hangen op een brave Engelstalige oorlogsfilm in een Vlaamse setting.

GENRE: oorlog, drama
JAAR: 2024
REGISSEUR: Julien Hayet-Kerknawi
CAST: Iain Glen, Sasha Luss, Joe Anderson, Koen De Bouw
LAND: België

Related posts