Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BEAST
IDRIS ELBA in BEAST (C) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BEAST 

In de jaren ’70, en in mindere mate de jaren ’80, waren animal attack-films schering en inslag. Vaak ging het om middelmatige films, maar doordat acteurs meer dan eens hun leven riskeerden op de set, kregen ze daardoor een ietwat iconisch karakter. Sinds de CGI zijn intrede maakte had je nog wel van een aanbod van deze films (vooral veel met krokodillen en haaien), maar toch verschenen ze bijna één voor één rechtstreeks op dvd.

SHARLTO COPLEY in BEAST
SHARLTO COPLEY in BEAST (C) The Movie Database (TMDB)

Beast van regisseur Baltasar Kormákur haalde wel eventjes de bioscoopzalen, maar daar zal de naam van Idris Elba wel voor iets tussen zitten, en alleen God mag weten waarom een acteur van dit niveau zich liet overhalen om mee te doen aan dit onding.

Elba speelt een weduwnaar die het zichzelf kwalijk neemt dat hij zijn vrouw in de steek liet toen die tegen kanker vocht. Dat vinden ook dochters Norah (Leah Jeffries) en Meredith (Iyana Halley) en om de plooien glad te strijken gaat het gebroken gezin op safari in Zuid-Afrika. Niet dat het plannetje lukt, want al na de eerste vijf minuten verwijt de niet op haar mondje gevallen Norah haar vader dat hij een huichelaar is die alle schuld treft voor de dood van haar moeder. Onder impuls van Martin (Sharlto Copley) gaan de drie toch verder, maar ergens in het midden van de film botsen ze op een wel zeer agressieve leeuw die het niet meer pikt dat hij wordt opgejaagd door de stropers.

IDRIS ELBA in BEAST
IDRIS ELBA in BEAST (C) The Movie Database (TMDB)

De IJslandse Baltasar Kormákur is zeker geen onbekende, en heeft met bijvoorbeeld Everest en 2 Guns behoorlijke blockbusters op zak, maar in Beast mislukt het meer dan één keer. Het probleem is dat men hier met wel zeer weinig tevreden is en dat er nauwelijks sprake is van spanning, of tenminste wordt het niet goed in beeld gebracht. Het enige positieve aan deze flutfilm is de aanwezigheid van Idris Elba, die, ondanks de zwakke dialogen die hij toegespeeld krijgt, nog een poging doet om het beste van zichzelf te willen geven, waardoor de film net niet volledig de ravijn indondert. De CGI-leeuw ziet er allesbehalve geloofwaardig uit, maar we hebben al slechter gezien. Het grote minpunt zijn de irritante kinderen en het tergende familiegevoel dat alsmaar opgerakeld wordt en even vervelend is als de barbecue-talk uit de Fast & Furious-franchise.


Genre: actie
Jaar: 2022
Regisseur: Baltasar Kormákur
Cast: Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley, Leah Jeffries, Mel Jarnson
Land: USA
Speelduur: 92 minuten

Related posts