Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ONE LIFE
ANTHONY HOPKINS in ONE LIFE (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

ONE LIFE 

Na verschillende televisiesuccessen (Slow Horses, Black Mirror, Raised by Wolves, Snowpiercer) is het langspeelfilmdebuut van de Britse regisseur James Hawes, gebaseerd op de roman One Life: The True Story of Sir Nicholas Winton, geschreven door Barbara Winton, de dochter van Nicholas, nu te zien in de bioscoop. 

HELENA BONHAM CARTER in ONE LIFE
HELENA BONHAM CARTER in ONE LIFE (C) The Movie Database (TMDB)

De twee sterkste verdiensten van deze gevoelige biopic zijn de waar gebeurde pakkende feiten en het onmiskenbare ijzersterke talent van Anthony Hopkins in de huid van de 70-jarige Nicholas Winton, het bescheiden doch heldhaftige hoofdpersonage. 

One Life vertelt het verhaal van de ‘Engelse Schindler’, een nederige effectenmakelaar die in 1938, net voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog, de Kindertransport-reddingsoperatie opzette, waardoor 669 Joodse (en niet-Joodse) kinderen konden ontsnappen van Praag voor de Duitse invasie van Tsjecho-Slowakije, naar Engeland, om gered te worden van een deportatie.

ONE LIFE
ONE LIFE (C) The Movie Database (TMDB)

Ondanks het indrukwekkende gebaar van altruïsme, vond Sir Winton het nodig om zijn innemende verhaal pas in 1988, zo’n halve eeuw na de feiten, bekend te maken via het televisieprogramma That’s Life. De authentieke BBC-film kan worden bekeken op YouTube, waarin de hoofdpersoon tijdens het filmen tot de ontdekking komt dat hij is omringd door kinderen die dankzij hem volwassen zijn geworden en hem (uiteraard) enorm dankbaar zijn. Een heel hartbrekende scène die uiteraard ook terugkomt – als apotheose – in de film. 

One Life is opvallend opgesplitst in twee tijdlijnen. De ene opent in 1938, waar een jonge Nicholas Winton (een rol voor Johnny – The Outfit – Flynn) de moedige prestatie volbrengt. De tweede speelt zich af in 1988 waar een ontroerende Anthony Hopkins zijn heldendaden eindelijk publiekelijk bekendmaakt.

JOHN FLYNN in ONE LIFE
JOHN FLYNN in ONE LIFE (C) The Movie Database (TMDB)

Deze twee verhaallijnen hebben bewust een totaal verschillend ritme en cinematografie, die decennia op een onmiskenbare manier weergeven en tegengestelde doelstellingen van enscenering voor ogen hebben.

One Life is gefilmd met enorm respect voor de vertelde (ware en historisch correcte) gebeurtenissen en laat de juiste en nodige ruimte voor het emotionele aspect, zonder ooit te vervallen in didactiek. Het verhaal is bovendien nog enorm actueel en verdient beslist om in deze onzekere tijden herontdekt te worden, zodat de horror nooit meer gebeurt. One Life is tevens een roerend verhaal van moed, veerkracht en nederigheid over de buitengewone prestatie van een gewone, doodgewone man.

De drijvende kracht, veel meer dan de regie die de televisie-achtergrond van regisseur Hawes spijtig genoeg helemaal niet kan ‘camoufleren’, is overduidelijk rasacteur Anthony Hopkins. Dat de tweevoudige Oscar-winnaar een veelzijdig en impressionant acteur is, hoeven we niet meer te onderstrepen. De manier waarop hij met verbluffend meesterschap, emotioneel vormgeeft aan de getroebleerde geest van een bescheiden en gereserveerd man met het gewicht van de wereld op zijn schouders, is onmiskenbaar fenomenaal. 

ONE LIFE
ONE LIFE (C) The Movie Database (TMDB)

Hij slaagt er zelfs in om de innerlijkheid van de hoofdpersoon te verfraaien door zijn kracht en kwetsbaarheid, subtiel en minutieus te benadrukken. Bovendien verkeert Hopkins ook nog in het getalenteerde gezelschap van Lena Olin (de ster uit The Unbearable Lightness of Being en Romeo is Bleeding), Helena Bonham Carter en Jonathan Pryce, al moet gezegd dat Johnny Flynn in het strakke pak van de jonge Winton, niet kan opboksen tegen het Hopkins-talent. 

One Life is een bijzonder interessante, hartverwarmende en heel emotionele hommage (in flashback), aan humaniteit en groothartigheid waartoe een mens in staat is en het werd echt hoog tijd dat het innemende levensverhaal van Sir Winton, een persoon die thuishoort in het rijtje helden als onder meer de wereldbekende industrieel Oskar Schindler, eindelijk aan de wereld werd gereleveerd.  

Tot slot geven we nog even mee dat de titel verwijst naar het citaat “Wie één leven (One Life) redt, redt de hele wereld”. Deze allegatie werd vermeld in Steven Spielbergs Schindler’s List, waar nauwkeurig werd onderstreept dat deze quote uit de Talmoed komt, al is deze ook terug te vinden in de Koran.


Genre: biografie, drama, historisch, oorlog
Jaar: 2023
Regiosseur: James Hawes
Cast: Anthony Hopkins, Johnny Flynn, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin, Marthe Keller
Land: UK
Speelduur: 110 minuten

Related posts