Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE DAY WILL COME (DER KOMMER EN DAG)
LARS MIKKELSEN iN THE DAY WILL COME (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

THE DAY WILL COME (DER KOMMER EN DAG) 


Weeshuizen en internaten hebben niet bepaald een goede reputatie, toch niet in films. Slechts zelden zien we iets positief of opbeurend erover op het grote scherm passeren. The Day Will Come (Der Kommer en Dag) vormt geen uitzondering op die regel. Niet verwonderlijk als je weet dat de film losjes gebaseerd is op een tal van schandalen uit het Deense verleden die enkele jaren geleden opdoken.

Scenarist Søren Sveistrup destilleerde uit de vele getuigenissen het verhaal van de broertjes Erik (Albert Rudbeck Lindhardt) en Elmer (Harald Kaiser Hermann). Hun alleenstaande moeder strijdt tegen kanker en moet de jongens daarom noodgedwongen een tijdje onderbrengen in het afgelegen  Gudbjerg-instituut. Niet meteen de gedroomde bestemming voor de twee belhamels. De geringste misstap wordt er met harde hand afgestraft. Zeker Erik, de oudste broer, heeft het moeilijk om een toontje lager te zingen en zich aan te passen. Ook de jonge Elmer wordt niet gespaard. Hoewel hij een klompvoet heeft, moet hij dezelfde zware arbeid als de andere kinderen verrichten en daarnaast blijkt de pedofiele nachtwaker een oogje op hem te hebben. Toch blijft de fantasierijke Elmer dromen van een leven als astronaut.

LARS MIKKELSEN iN THE DAY WILL COME (c) The Movie Database (TMDB)

Die droom zorgt voor het grootste verschil met andere op waarheid gebaseerde weeshuisdrama’s: de ganse tijd wordt immers een parallel getrokken met de race naar de ruimte die eind jaren 60 in volle hevigheid losbarstte. Net zoals de ruimtestrijd destijds niet vlekkeloos verliep, gaat men met de vergelijkingen een eenzame keer ook eens uit de boot maar over het algemeen is het een waardevolle toevoeging.

Verder verloopt The Day Will Come klassiek en ook zeer degelijk. Op de acteerprestaties van de jonge kerels valt niets aan te merken en ze worden bijgestaan door enkele gekende gezichten. Zo keert Lars Mikkelsen terug naar de heimat om zich uit te leven als de hartloze directeur Heck en vormt Sofie Gråbøl als Lilian het enige lichtpuntje in het bestaan van de jongens, hoewel ze de stap van troost bieden naar daadwerkelijk ingrijpen moeilijk durft nemen.

Ze maken van The Day Will Come een netjes afgewerkte productie zoals we uit het Hoge Noorden de laatste jaren gewoon zijn. De film zal je zeker niet onbewogen laten, maar verkent helaas ook nauwelijks onbekende paden.

GENRE: drama
JAAR: 2016
REGISSEUR: Jesper W. Nielsen
CAST: Lars Mikkelsen, Sofie Gråbøl, Harald Kaiser Hermann, Albert Rudbeck Lindhardt
LAND : DENEMARKEN

Related posts