Subscribe Now
Trending News

Blog Post

THE PEASANTS
THE PEASANTS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

THE PEASANTS 

De Poolse filmmaakster Dorota Kobiela Welchman en haar man, de Britse regisseur Hugh Welchman zijn met Chlopi (The Peasants) aan hun tweede animatiefilm toe en is gebaseerd op de gelijknamige novelle van de Poolse auteur Wladyslaw Reymont. Een fameus boerenepos dat uit vier delen bestaat en geschreven is tussen 1904 en 1909 waarvoor hij in 1924 de Nobelprijs voor literatuur ontving.

Jagna (Kamila Urzedowska), een jonge vrouw in een klein boerendorp in het Polen van de 19de eeuw, wordt bijna gedwongen om in het huwelijk te stappen met de rijke weduwnaar Maciej Boryna (Miroslaw Baka). In werkelijkheid ligt haar hart bij de getrouwde zoon van Maciej, Antek (Robert Gulaczyk). In het dorp is niet geld de grote rijkdom, maar wel de hoeveelheid landbouwgrond die je bezit. In een kleine gemeenschap draait de geruchtenmolen al vlug op volle toeren als Jagna een amoureuze verhouding begint met Antek wat natuurlijk geen geheim kan blijven. De toorn van het dorp komt terecht op Jagna met alle gevolgen vandien.

THE PEASANTS (c) The Movie Database (TMDB)
THE PEASANTS (c) The Movie Database (TMDB)

Het maken van The Peasants was een huzarenstukje op zich, want zowel een virus als een oorlog dwarsboomden het hele productieproces. De film werd eerst opgenomen met echte acteurs en actrices. Vervolgens werd de film ontleedt in 65000 frames die bewerkt werden met olieverf door schilders uit vier verschillende landen. Vijf jaar werd aan deze prachtige animatiefilm gewerkt en er kropen meer dan 200000 uur werk bij het omzetten van de geverfde frames naar film. Alleen al voor het prachtige resultaat dat dit werk oplevert, die bij momenten een streling voor het oog zijn, is The Peasants het meer dan waard om hem op het grote witte doek te zien. Zelfs de stills die je kan terugvinden zijn prachtig met als hoogtepunt de huwelijksscène tussen Jagna en Maciej met als toemaatje de mooie soundtrack van Lukasz Rostkowski.

Het resultaat van al dit werk is meteen ook de boosdoener van deze animatiefilm. Door het vakmanschap van beide regisseurs en de rol van de animators wordt het verhaal ondergeschikt aan het productieproces van de film. Hoewel het verhaal en de personages van de film met de grootste zorg worden gebracht en voldoende worden uitgediept blijf je je blindstaren op het prachtig geschilderd geheel waardoor je de aandacht niet bij het verhaal houdt.

THE PEASANTS (c) The Movie Database (TMDB)
THE PEASANTS (c) The Movie Database (TMDB)

Diezelfde techniek stuurden ze de wereld in met hun eerste lange animatiefilm Loving Vincent, die genomineerd werd voor een Oscar en de prijs van het publiek kreeg in Annecy op het grootste filmfestival voor animatie dat er is. Of het publiek even geïnteresseerd zal zijn in een verhaal van een kleine boerengemeenschap dan voor het werk van een meester van de schilderkunst blijft dan ook de grote vraag. The Peasants verdient het om op het grote scherm gezien te worden, helaas is dit alleen maar mogelijk op de weinige plaatsen waar deze film vertoond wordt.

Genre: animatie, drama, historisch
Jaar: 2023
Regisseur: DK Welchman, Hugh Welchman
Cast: Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk, Miroslaw Baka
Land: Polen, Servië, Litouwen
Speelduur: 114 minuten

Related posts