Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ENCHANTED
AMY ADAMS in ENCHANTED (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ENCHANTED 


In 2007 had sprookjesfabriek Disney nog genoeg ballen aan zijn lijf om zichzelf te kakken te zetten. Geen net iets te correcte uitgestippelde personages die zo saai zijn dat je medelijden met hun krijgt, maar wel een film waarin alle clichés uit de sprookjes samengesmolten worden tot één hilarisch geheel zonder dat het al te gortig wordt, en dat zelfs de allerkleinsten er iets aan hebben.

Vooraleer de komedie op Times Square losbarst moet je eerst wel een oersaaie, en dito lelijke animatiefilm verwerken waarin de voorgeschiedenis vertelt wordt van de mooie prinses Giselle (Amy Adams) die door de boosaardige koningin Narissa (Susan Sarandon) uit haar land verbannen wordt zodat die niet kan trouwen met haar zoon, prins Edward (James Marsden).

Giselle komt via één of andere vergeetput in de straten van Manhattan terecht en weet niet wat ze ze ziet. Ze begaat de ene blunder na de andere tot ze terechtkomt bij de nogal saaie Robert (Patrick Dempsey) die net op trouwen staat met de nog saaiere Nancy (Idina Menzel), en dit tot groot ongenoegen van zijn dochter (Rachel Covey) die niet staat te popelen om op de vingers getikt te worden door een ongewilde stiefmoeder.

SUSAN SARANDON in ENCHANTED (c) The Movie Database (TMDB)

De rest van het verhaal kan u wellicht raden, en Disney heeft geen enkele seconde het sjabloon van de typische romcom met een happy end verlaten maar het is vooral een film met durf, en vrij geslaagde grappen (ook al wordt het scenario recht gehouden door de sprookjesclichés van het schoentje dat past of de kus die slapende doden tot leven wekt) en met een aardige cast ook al mocht men Pip de eekhoorn en de net iets te karikaturale boef Nathaniel (Timothy Spall) schrappen.

Maar tot zo ver het negatieve, want onze favoriete wipneus Amy Adams is een heerlijke prinses terwijl -vreemd dat we daar nu pas achter komen- Susan Sarandon een gedroomde feeks is. Zelfs James Marsden slaagt erin om de hele film zijn Choco Prince-personage met Shakespeare-allures vol te houden, en ook al heeft de film nu en dan een dipje of mocht men een liedje hebben geknipt blijft Enchanted heerlijk spitsvondig familie-entertainment die zo’n ondeugende charme uitstraalt dat het zo waar één van de tofste Disney-films van de voorbije jaren is geworden.

GENRE: familie, komedie, sprookjesfilm
JAAR: 2007
REGISSEUR: Kevin Lima
CAST: Amy Adams, Patrick Dempsey, James Marsden, Timothy Spall, Idina Menzel
LAND : USA


Related posts