Subscribe Now
Trending News

Blog Post

20.000 Especies de Abejas
20.000 ESPECIES DE ABEJAS (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

20.000 Especies de Abejas 

De recentste editie van het Filmfestival van Berlijn hebben we nog maar net achter de rug, maar wij spoelen één jaar terug naar het palmares van 2023. Toen mocht de 8-jarige Sofia Otero als jongste ooit de Zilveren Beer voor beste acteerprestatie in ontvangst nemen. Een opmerkelijke winst gezien haar prille leeftijd, maar wel een terechte keuze kunnen we constateren nu 20.000 Especies de Abejas of 20.000 Species of Bees, zoals de Engelstalige titel luidt, eindelijk in de Belgische bioscopen draait.

Otero wordt in de film met 3 verschillende namen aangesproken, al is er maar één daarvan die op de goedkeuring van haar personage kan rekenen. Op haar officiële documenten staat Aitor, de jongensnaam die ze bij haar geboorte kreeg, maar nu een deadname is. Ze identificeert niet langer met het lichaam waarin ze geboren werd en koos aanvankelijk Cocó als alternatief. Een naam die dan weer bezoedeld werd door het gepest van haar oudere broers en zussen. Sindsdien prefereert ze Lucia.

20.000 Especies de Abejas
20.000 ESPECIES DE ABEJAS (c) The Movie Database (TMDB)

Haar moeder Ane (Patricia López Arnaiz), een ruimdenkende kunstenares, steunt het meisje volledig, maar heeft tegelijkertijd nog andere besognes aan het hoofd. Financieel loopt het helemaal niet lekker en ook haar huwelijk met Gorka (Martxelo Rubio) gaat door een dal. Een lange zomervakantie in het Baskenland bij haar moeder Lita (Itziar Lazkano) klinkt dan weer als een deugddoende adempauze voor beiden, maar niets is minder waar. Tussen Ane en Lita botert het niet en bovendien denkt Lita nog eens het hare van Lucia’s genderperikelen. Gelukkig is er de geduldige tante en bijenhoudster Lourdes (Ane Gabarain, prachtig) waar het meisje tot rust kan komen en aan wiens uitspraken de film ook de titel te danken heeft.

Dat klinkt als een hele boterham, maar laat je niet misleiden: regisseuse Estibaliz Urresola Solaguren heeft van 20.000 Especies de Abejas geen zwaar probleemdrama gemaakt. De film ziet – zoals het in echt leven hoort – de gendermaterie niet als een probleem en toont een achtjarig meisje dat geleidelijk zichzelf ontdekt. Van een echte coming-of-age film kunnen we misschien gezien de weinig levensjaren op de teller van de protagoniste nog niet spreken, maar we zouden het toch in die categorie durven onderbrengen. Het is evenwel geen foutloze film en schurkt een aantal keer heel dicht tegen de clichés aan zoals de te vet aangedikte zeemeerminnensymboliek.

Waar daarentegen weinig op te merken valt zijn de acteerprestaties. Otero is indrukwekkend en weet met haar lichaamstaal en subtiele mimiek de emoties overtuigend over te brengen, maar ook de vertolkingen van Patricia López Arnaiz en Itziar Lazkano als haar moeder en grootmoeder konden ons bekoren. Daarnaast viel de zomerse beeldvorming van DOP Gina Ferrer in de smaak. Het wakkert de zin aan om komende zomer naar het Baskenland te trekken en wij hopen dat hetzelfde kan gezegd worden van jullie goesting om naar de bioscoop te trekken en 20.000 Especies de Abejas op een groot scherm te bewonderen.


Genre: drama
Jaar: 2023
Regisseur: Estibaliz Urresola Solaguren
Cast: Sofia Otero, Patricia López Arnaiz, Ane Gabarain
Land: Spanje
Speelduur: 128 minuten

Related posts