Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LA VIE AVEC MON PÈRE
LA VIE AVEC MON PÈRE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LA VIE AVEC MON PÈRE 

Patrick en Paul zijn broers maar hebben niets met elkaar gemeen. Patrick is een rasechte yuppie. Als afgemeten manager in een farmaceutische multinational kickt hij op de hoge omzetcijfers. In zijn kraaknette designvilla probeert hij na de werkuren zijn ongelukkig huwelijk met Julie abusievelijk te redden. Paul is een achteloze bohémien. Hij heeft geen enkele roman op zijn conto maar geeft zich uit als begaafd auteur. Hij hokt samen met zijn vriendin Sylvie die hem het noodzakelijke leefgeld toe steekt. Wanneer op een aangename herfstavond een zekere François Agira dronken in een zwembad ploft, hebben de gebroeders plots hun handen vol met de opvang van hun ‘verdwenen’ gewaande vader, een geniaal romancier op zijn retour. Het leven krijgt voor de drie sterk van elkaar verschillende mannen opeens een totaal andere betekenis. 

De Canadese scenarist en regisseur Sébastien Rose debuteerde sterk met Comment Ma Mère Accoucha de Moi Durant sa Menopause, een boeiende ‘studie’ over een claustrofobische moeder/zoon-relatie. In La Vie avec Mon Père staat de vaak moeizame vader/zoon-relatie centraal.  Filmaker Rose zoomt kritisch en intelligent in op het contemporain sociaal (dis)functioneren van de post ’68-generatie. Een thematiek die niet zo vaak onder de loep wordt genomen. Symbolisch aangrijpend geïllustreerd door de hedonistische autonome vader (briljant vertolkt door televisieacteur Raymond Bouchard) die wordt herleid tot een hulpeloos hoopje menselijke ellende. 

Het dunne plot en het voorspelbare einde worden ruimschoots gecompenseerd door energiek camerawerk (complexe en fraaie tracking shots van de diverse interieurs), een dynamische mis-en-scène, surrealistische art direction en een dramatisch stevige (klassieke) muziekscore. 

La Vie avec Mon Père is een optimistische, sfeervolle familiale tragikomedie vol joie de vivre- annex levenswijsheden, filosofische doordenkertjes, ontroerende taferelen, emotionele scènes en intimistische herkenbare confrontaties. Een aanrader.


Genre: drama, komedie 
Jaar: 2005
Regisseur: Sébastien Rose 
Cast: Raymond Bouchard, Paul Ahmarani, David La Haye, Hélène Florent
Land: Canada
Speelduur: 110 minuten

Related posts