Subscribe Now
Trending News

Blog Post

BLACK MEDUSA
NOUR HAJRI in BLACK MEDUSA (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

BLACK MEDUSA 


De Tunesische cinema zit al jaren geklemd in de traditionele wereldcinema. Dat levert vaak parels op, maar vernieuwend kun je het bezwaarlijk noemen. Daar probeerden Youssef Chebbi en Ismaël met Black Medusa iets aan te doen. Geïnspireerd door Ana Lily Amirpour’s A Girl Walks Home Alone at Night kozen ook zij voor een zwart-wit film waarin eveneens wraak centraal staat.

De mannenverslindster heet Nada (Nour Hajri). Overdag is deze doofstomme dame, die via haar smartphone met een app communiceert, een grijze muis in de kantoren waar ze als editor werkt. De transformatie gebeurt ’s nachts wanneer ze de rumoerige discotheken opzoekt en er mannen oppikt. Die prijzen zich gelukkig dat ze de aandacht krijgen van een bloedstollend mooie vrouw die bovendien geen woord zegt. Schijn bedriegt, want geen enkele van haar prooien ziet daarna nog het zonlicht. Nadas wereldje lijkt chaotisch, maar is perfect georganiseerd.

NOUR HAJRI in BLACK MEDUSA (c) The Movie Database (TMDB)
NOUR HAJRI in BLACK MEDUSA (c) The Movie Database (TMDB)

Black Medusa scoorde goed op de festivals en dan vooral op dat van Rotterdam. Het siert Youssef Chebbi en Ismaël dat ze voor een eigen unieke Tunesische filmstem kiezen die ijskille, maar tegelijkertijd intrigerende beelden oplevert en je een andere cinefiele blik biedt op de Tunesische hoofdstad dan deze die je gewoonlijk ziet. Zet daar nog de apocalyptische postrock soundtrack bovenop en je bekomt een wel heel apart atypische Tunesische film.

Het is dan ook het visuele vernuft die van Black Medusa een must-see maakt en van de vertolkingen van Nour Hajri, ook al zegt die geen woord. Helaas kiezen de makers voor een veel te pompeuze aanpak. Het verhaal wordt verdeeld over negen nachten. Soms luguber, maar met stijl gebracht. De wraak heeft een reden dat verscholen zit in ongrijpbare, vaak loodzware poëtische monologen die Black Medusa nodeloos hautain maakt. Met deze aanpak zorg je ervoor dat je in het gezelschap bent van een moordende dame waarmee je geen enkele band voelt, wel zie je overdonderende beelden waardoor deze Tunesische einzelgänger aanvoelt als een ietwat gemiste kans.

Genre: drama, misdaad, thriller, arthouse
Jaar: 2021
Regisseur: Youssef Chebbi, Ismaël
Cast: Nour Hajri, Rym Hayouni, Aymen Ben Hmida, Aymen Mejri
Land: Tunesië
Speelduur: 95 minuten

Related posts