Subscribe Now
Trending News

Blog Post

FLESH + BLOOD
RUTGER HAUER in FLESH + BLOOD (c) THe Movie Database (TMDB)
Flashback

FLESH + BLOOD 

De middeleeuwen, en dan vooral het boerse kantje, heeft Paul Verhoeven altijd geïnteresseerd. Dat zag je niet alleen in zijn meest recente schandaalfilm Benedetta, maar ook in Flesh + Blood uit 1985. Na de internationale successen van Turks Fruit, Soldaat Van Oranje en Spetters werd deze vrij gewaagde avonturenfilm de eerste Amerikaanse bioscooprelease van de Nederlander, ook al werd die grotendeels in Europa opgenomen. Een Nederlands onderonsje met Hollywood-allures, want het valt op dat de cast uit heel wat Nederlanders bestaat zoals Kitty Courbois of Hans Veerman, inclusief het schabouwelijke Engels. De grote ster was – naast DOP’er Jan De Bont – natuurlijk Rutger Hauer die reeds voor de vijfde keer met Verhoeven samenwerkte.

JENNIFER JASON LEIGH in FLESH + BLOOD (c) THe Movie Database (TMDB)
JENNIFER JASON LEIGH in FLESH + BLOODv

Regisseur Paul Verhoeven noemde Flesh + Blood achteraf de slechtste filmervaring van zijn leven die hem deed overwegen om er helemaal mee te stoppen. Er werd net als in het verhaal aan de lopende band gezopen en er was alsmaar ruzie tussen de Spaanse, Amerikaanse en Nederlandse crew. Ook tussen Paul Verhoeven en Rutger Hauer liepen de spanningen alsmaar meer op. Het verhaal deed zelfs de ronde dat de twee zoveel woordenwisselingen hadden dat de crew erop stond dat ze voortaan in het Engels zouden doen zodat de anderen konden begrijpen waarover alle discussies gingen.

Hauer speelt de vrijbuiter Martin die een groep huurlingen leidt. Met de opdracht van Arnolfini (Fernando Hilbeck) loopt het helaas minder goed af. Eens de taak is voltooid, weigert de landheer om zijn helpers te betalen. Dit vraagt natuurlijk om wraak, met als gevolg de ontvoering van de jonge maagd Agnes (Jennifer Jason Leigh) die de vrouw zou worden van Arnolfini’s zoon, al heeft die meer interesse in de wetenschappelijke bevindingen van Leonardo Da Vinci dan in het vrouwelijke schoon.

FLESH + BLOOD( c) THe Movie Database (TMDB)
FLESH + BLOOD (c) THe Movie Database (TMDB)

Verhoeven inspireerde zich deels op de brute western The Wild Bunch van Sam Peckinpah. Het was echter niet door het geweld dat hij onder vuur lag, wel door de brutale seksscènes die Jennifer Jason Leigh – overigens perfect gecast als wildebras – moest ondergaan. Het jonge meisje verloor net een paar jaar eerder haar vader (Vic Morrow) tijdens de tragische opnames van Twilight Zone: The Movie en werd door Verhoeven ontdekt toen hij haar zag in Fast Times at Ridgemont High. Door de bombastische muziek van Basil Poledouris die later ook de scores voor RoboCop en Starship Troopers zou schrijven, krijgt de film een Hollywoodiaans tintje, ook al is het duidelijk dat in deze charmante onnozelheid Verhoeven zijn Nederlandse manier van filmen nog lang niet vaarwel had gezegd. Flesh + Blood zou nu wel niet meer kunnen, toch had – en heeft – deze avonturenfilm een onweerstaanbare charme.

De film werd destijds uitgebracht door Eureka! maar is ondertussen al een tijdje niet meer verkrijgbaar, wel kun je hem via Koch Media vinden op de Duitse markt inclusief Engelse ondertiteling.


Genre: avontuur
Jaar : 1985
Regisseur: Paul Verhoeven
Cast: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson, Jack Thompson, Fernando Hilbeck, Susan Tyrrell, Ronald Lacey, Brion James, Bruno Kirby, Simon Andreu, John Dennis Johnston
Land: USA, Nederland, Spanje
Speelduur : 126 minuten

Related posts