Subscribe Now
Trending News

Blog Post

KONG: SKULL ISLAND
KONG: SKULL ISLAND (c) The Movie Database (TMDb)
Flashback

KONG: SKULL ISLAND 

Al eeuwenlang gaan er verhalen de ronde over een eiland in de Indische Oceaan waar schepen vergaan en als de pest moet gemeden worden. Dit eiland werd in 1973 herontdekt door een Amerikaanse satelliet en wekt de interesse op van onderzoekers Bill Randa, Houston Brooks en San Lin die voor de overheidsinstelling “Monarch” werken. Hun expertise ligt in het ontdekken van bijzondere geheimen van de planeet. Door een gebrek aan resultaten staat “Monarch” op het moment van sluiten en ziet Bill het eiland als een laatste kans om aan te tonen dat de instelling wel degelijk zijn investeringen waard is.

Na een senator te hebben overtuigd, wordt hem een groepje soldaten dat onder leiding van kolonel Preston Packard staat, die normaliter naar huis zou terugkeren met de Vietnamoorlog die is beëindigd, toegewezen. Zelf rekruteert hij nog een mensenjager en spoorzoeker James Conrad. Voor hun vertrek sluit ook anti-oorlogsfotografe Mason Weaver zich bij hen aan. Tijdens de seismografische testen wekken ze de woede op van een 30 meter grote gorilla, Kong, die elke bedreiging met de grond gelijk zal maken. Na nipt te zijn ontsnapt na de eerste initiële krachtmeting, proberen de overlevenden naar een afgesproken punt te geraken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want Kong is niet de enige monsterlijke eilandbewoner en hij zou bovendien wel eens de minste bedreiging kunnen zijn.

BRIE LARSON in KONG: SKULL ISLAND (c) THe Movie Database (TMDB)
BRIE LARSON in KONG: SKULL ISLAND (c) THe Movie Database (TMDB)

Met Godzilla werd in 2014 een nieuw hoofdstuk geschreven in de wereld van monsterfilms. Voor het eerst was er namelijk een Amerikaanse Godzilla-film die niet universeel verguisd werd en samen met een stevige box office voldoende was om het licht volledig op groen te zetten voor de MonsterVerse. King Kong, of Kong voor de vrienden, met als ontmoetingsplaats de thuis van deze grote aap is natuurlijk de grote ster van deze film. Heldhaftiger dan ooit en met de nodige aandacht voor zijn omgeving, het stereotype van een wild en blindelings verwoestend monster is niet aan deze kaiju besteed en opnieuw zien we de filosofie dat kaiju’s in de eerste plaats ook maar dieren zijn.

Kong is een zeer genuanceerd en tragisch figuur, die eveneens uitblinkt door zijn intelligentie, tactieken en algemeen pragmatisme, hoewel hij niet het enige monster is in Skull Island en waar de enige regel die van survival of the fittest is. Natuurlijk brengt dit de nodige monster-op-monster confrontaties met zich mee. We zien Kong niet alleen de strijd aangaan met de kleine legermacht, maar ook met andere gigantische eilandbewoners met als meest bijzondere de schedelkruipers met hun unieke, nachtmerrieachtige uiterlijk en vlijmscherpe intellect.

Als Kong de God van het eiland is, dan zijn de schedelkruipers de Duivel en dat zie je vooral aan de manier waarop ze jagen: erg scherpzinnig, doorzien en verrassend snel. Met al dan monstergeweld, zou je haast vergeten dat er ook nog mensen op het eiland rondlopen. Ook daarvoor heeft de film een oplossing gevonden: gebruik een topcast die het plot kan dragen en voeg een menselijk element aan het geheel toe en je bent er. De vertolkingen zijn zeer goed en brengt wat extra emotie in het verhaal. Vooral de sporenzoeker James Conrad, fotografe Mason Weaver en oorlogsveteraan Hank Marlow worden voortreffelijk gespeeld door respectievelijk Tom Hiddleston, Brie Larson en John C. Reilly en zorgen er voor dat je het niet erg vind als je Kong eventjes moet missen.

TOM HIDDLESTON in KONG: SKULL ISLAND (c) THe Movie Database (TMDB)
TOM HIDDLESTON in KONG: SKULL ISLAND (c) THe Movie Database (TMDB)

Hoewel de acteerprestaties goed zijn, is niet elk personage even goed. De film zit dan ook boordevol momenten waarvan je denkt: “Waar zitten ze met hun gedachten?” Je bent op een eiland vol monsters, handel er dan ook naar! Bill Randa en Preston Packar worden geweldig tot leven gebracht door John Goodman en Samuel L. Jackson maar met tenenkrullende personages.

Laten we beginnen met Bill die naar Skull Island trekt met het doel om gigantische monsters te vinden, maar bijna niemand van zijn crew hiervan op de hoogte stelt en hen het eiland laat bombarderen voor seismisch onderzoek en daarmee bewust is dat ze daarmee waarschijnlijk ook het monster dat hij zoekt zullen wekken. Niet alleen brengt hij zichzelf in gevaar, maar gewoonweg iedereen. Over een “topplan” gesproken! En dan hebben we nog Preston Packard. Na hun eerste confrontatie met een kwade Kong, maakt hij er zijn missie van om de gigantische gorilla te vellen uit wraak voor de gestorven manschappen. In plaats van om er alles aan te doen om de rest van zijn mannen in leven te houden, stelt hij hun levens in gevaar met een gestoorde eenmanskruistocht tegen een reuzenmonster. Zelfs de informatie dat Kong de eilandbeschermer is en dat er zonder hem nog meer gevaarlijkere monsters zullen opduiken, kan hem niet op andere gedachten brengen. Een belachelijke premisse die de hele film volledig onderuit haalt.


Gelukkig bevat Kong: Skull Island amusementswaarde, alleen is het jammer dat het zichzelf wat in de voet schiet met de menselijke personages. Over het algemeen heeft het alles wat een goede monsterfilm moet hebben met leuke monster-tegen-monsteractie en heel wat variatie die uitnodigt voor meer exploratie, wat gebeurde met de animatiereeks: Skull Island. Het is allemaal leuk gespeeld door een ensemble van A-listers (met een kluit Marvel-sterren op de kop toe), toch zijn er net te veel beslissingen waar kop noch staart aan te krijgen valt.

De film is op Blu-ray en 4K beschikbaar.

Genre: Kaiju, Actie, Avontuur
Jaar: 2014
Regisseur: Jordan Vogt-Roberts
Cast: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson, Tian Jing
Land: USA, China
Speelduur: 118 minuten

Related posts