Subscribe Now
Trending News

Blog Post

ROAD HOUSE
PATRICK SWAYZE in ROAD HOUSE (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

ROAD HOUSE 

Wie de jaren ’80 bewust heeft meegemaakt, zal ongetwijfeld wel verschillende keren in de videotheek hebben gestaan met in zijn hand de tape van Road House. Wellicht met grote twijfel, want hoewel Patrick Swayze in 1989 nog een fenomenale superster was, flopte de film destijds grandioos. Het is moeilijk te zeggen waarom. Misschien had men in 1989 genoeg van de eighties, want anno 2023 valt het op hoe leuk, maar vooral ook hoe fout de film wel was. Meer vrouwonvriendelijk kan bijna niet, de tagline van de poster was dan ook niet voor niets “The dancing’s over. Now it gets dirty.”

Swayze vertolkt de rol van Dalton, een expert in vechtsporten die zijn talent gebruikt als buitenwipper in cafés waar geen normaal mens binnengaat. Hij is het soort kerel dat altijd cool blijft, maar eens je hem kwaad krijgt, neem je maar beter je biezen. Dalton krijgt een baan aangeboden in een klein stadje in Missouri. The Double Deuce is het soort keet waar de bands optreden in een kooi en waar het normaal is dat je als klant de serveerster in de kont mag knijpen zonder een oorveeg te krijgen. Dalton weet echter niet dat het stadje onder de knoet ligt van Brad Wesley (Ben Gazarra), het soort cartoonesk krapuul dat je doorgaans alleen maar in een Terence Hill en Bud Spencer-film aantreft.

PATRICK SWAYZE in ROAD HOUSE (c) The Movie Database (TMDB)
PATRICK SWAYZE in ROAD HOUSE (c) The Movie Database (TMDB)


Wat er ook gebeurt, nooit komt de politie er bij te pas. Het stadje is dan ook eigendom van Brad en dat heeft iedereen te respecteren. Of toch niet, want Dalton weigert om naar de pijpen van deze (bij momenten clowneske) maffiabaas te dansen. Er wordt geknokt, er wordt (te veel) slechte bluesmuziek gespeeld en er is ook nog wat bloot te zien, inclusief de kont van Swayze.
Hoewel de film nu een culthit is, deed de film niks aan de kassa en mocht Swayze zich een gelukkig mens prijzen dat hij het jaar daarop met Ghost een superhit scoorde. De love interest van Dalton is een dokteres die niet toevallig ook een relatie met de gehate Brad heeft.

Aanvankelijk zou dat een rol voor Annette Bening worden, maar volgens Kelly Lynch, die haar verving, was er zo weinig chemie tussen Bening en Patrick Swayze dat zij de rol kreeg. Lynch, die in datzelfde jaar furore maakte met Drugstore Cowboy, heeft haar reputatie nooit kunnen verzilveren. Let ook op Jeff Healey, de blinde bluesmuzikant die in de jaren ’80 bij het brede publiek best wel populair was, maar in maart 2008 helaas op 41-jarige leeftijd overleed. Road House is een slapstick-achtige actiefilm die nooit boven de middelmaat uitstijgt, maar door het enthousiasme van de cast gaat deze hersenloze actiefilm er ook nooit onderdoor.

Genre: actie
Jaar: 1989
Regisseur: Rowdy Herrington
Cast: Patrick Swayze, Kelly Lynch, Sam Elliott, Ben Gazzara, Marshall R. Teague, Julie Michaels
Land: USA
Speelduur: 114 minuten

Related posts