Subscribe Now
Trending News

Blog Post

LOCAL HERO
LOCAL HERO (c) The Movie Database (TMDB)
Flashback

LOCAL HERO 

Local Hero is zo’n film waarvan de soundtrack een pak bekender is dan de film zelf, en dat door de eerste filmscore die Mark Knopfler schreef. In 1983 was zijn groep Dire Straits dan ook één van de populairste bands. De film zelf werd een bescheiden succes en geldt tegenwoordig als één van de beste Britse komedies uit de jaren ’80, maar ging bij ons wat onopgemerkt voorbij. Een werkstukje van Bill Forsyth die eerder met het heerlijke Gregory’s Girl in Engeland talrijke harten verscheurde. Een komedie die zelfs is opgenomen in het 1001 Movies You Must See Before You Die-boek van Steven Schneider en in de VS een Criterion-release heeft. Dit maar om te zeggen dat Local Hero niet zo maar een lukrake titel uit de jaren ’80 is.

BURT LANCASTER in LOCAL HERO (c) The Movie Database (TMDB)
BURT LANCASTER in LOCAL HERO (c) The Movie Database (TMDB)


Wel een film die bij aanvang moeilijk te verkopen was. Producer David Puttnam trok met het project naar het Britse Goldcrest Films, dat een jaar eerder met Gandhi een monstersucces had. Het bedrijf zag echter niets in het script, maar toen Goldcrest dankzij diezelfde Puttnam met Chariots Of Fire een monsterhit en een Oscar voor Beste Film scoorde, kreeg hij toch het nodige geld om de film te financieren.

Het project raakte vrij vlug bekend in Hollywood en zowel Michael Douglas als Henry Winkler klopten bij Bill Forsyth aan om de rol van MacIntyre te kunnen krijgen, maar Forsyth zag dat helemaal niet zitten en gaf de rol aan de vrij onbekende Peter Riegert. Burt Lancaster was een ander verhaal. Puttnam wilde hem absoluut in de rol van de excentrieke oliebaron Happer, maar Lancaster vroeg zo maar eventjes 2 miljoen dollar, wat bijna een derde van het volledige budget van de film was.

BURT LANCASTER in LOCAL HERO (c) The Movie Database (TMDB)
BURT LANCASTER in LOCAL HERO (c) The Movie Database (TMDB)

Happer stuurt MacIntyre naar het dorpje Ferness in de Schotse Hooglanden om alles op te kopen voor wat een raffinaderij moet worden. Omdat zijn naam Schots klinkt, gaat Happer ervan uit dat MacIntyre het klusje wel zal klaren. MacIntyre werkt samen met de nogal louche hoteleigenaar en accountant Gordon Urquhart (Denis Lawson die Star Wars-fans kennen als Wedge Antilles) die het onmiddellijk begrepen heeft dat indien hij het met de dorpelingen slim aan boord legt zijn broodje (wellicht) gebakken is.

Hoewel een komedie is, is Local Hero zeker geen billenkletser waar je zit bij te gieren, eerder het soort aangename film dat tegenwoordig veel te weinig gemaakt wordt. Het personage van Lancaster komt wel wat ongeloofwaardig over, maar de fratsen die MacIntyre en Urquhart uithalen om de lokale bevolking de overdracht te laten tekenen is heerlijke Britse cinema.


Genre: drama
Jaar: 1983
Regisseur: Bill Forsyth
Cast: Burt Lancaster, Peter Riegert, Fulton Mackay, Denis Lawson, Peter Capaldi, Alex Norton
Land: UK
Speelduur: 107 minuten

Related posts