Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NORTHERN COMFORT
NORTHERN COMFORT (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

NORTHERN COMFORT 

Vliegangst? Je herkent de personen die met deze vreselijke schrik opgezadeld zitten onmiddellijk. Symptomen: zo’n tien minuten voor het vliegtuig opstijgt richting vakantie- of businessbestemming, zitten ze met een radeloze blik en handen krampachtig rond de armleuningen terwijl zweetdruppels zich in rijtjes van twee een weg banen over hun almaar witter trekkende gezichten. Een ding is zeker: zij gaan door de hel. Voor anderen zijn ze vaak de uitverkoren doelwitten om lekker sarcastisch uit de hoek te komen door ongepaste opmerkingen af te vuren voor eigen vermaak of om medereizigers aan het lachen te brengen.  

Is aviofobie grappig? Zeker niet voor degenen die angst voelen voor het vliegproces. Maar uiteraard wel een meegenomen rijk uitgangspunt voor een geslaagde komedie. De IJslandse scenarist/regisseur Hafsteinn Gunnar Sigurðsson brengt in Northern Comfort een roedel personages bijeen met heel uiteenlopende achtergronden die hun gedeelde angst onder ogen proberen te zien en worstelen met hun emotionele uitbarstingen in een kleine ruimte. 

NORTHERN COMFORT (c) The Movie Database (TMDB)
NORTHERN COMFORT (c) The Movie Database (TMDB)

Het verhaal? Een onconventionele kleine groep mensen met totaal verschillende achtergronden wordt lucratief samengebracht door één gemeenschappelijke vrees en hoop, een verlammende angst voor vliegen die ze willen overwinnen. Ze hebben zich daarom ingeschreven voor een cursus van de onorthodoxe vereniging: ‘Fearless Flyers’, de naam zegt uiteraard al meer dan genoeg. Na het theoretische gedeelte en enkele simulaties, is de laatste uitdaging van het exclusieve programma een vlucht onder vakkundige begeleiding met een bestemming die pas korte tijd voor de effectieve vlucht bekend wordt gemaakt. 

De cursisten: een hypernerveuze vastgoedmakelaar, een vrouwelijke Acid, een broze zakenvrouw en een veteraan van een speciale eenheid en succesvol schrijver met een dijk van een PTST (posttraumatische stressstoornis). Uiteraard loopt alles in het honderd: hun vertrouwde instructeur wordt ‘last minute’ vervangen door een incompetente nitwit. 

De paniek slaat toe wanneer ze vernemen dat ze van London naar Reykjavik moeten vliegen. Bovendien heeft hun vlucht uren vertraging omwille van duistere redenen. Ook aan boord gaan dingen niet zoals gepland en zijn er turbulenties waar een reguliere reiziger beslist ook stuiptrekkingen zou van krijgen. Eens met vaste voet op de grond, blijkt de terugvlucht vanwege technische problemen niet te kunnen doorgaan. De groep moet de afwachtende en onzekere tussenuren doorbrengen in een luxehotel waar ze vast komen te zitten in het land van fjorden, gletsjers en vulkanen dat ook nog wordt geteisterd door een blizzard. Ook daar volgen een aantal vreemde gebeurtenissen elkaar op.

NORTHERN COMFORT (c) The Movie Database (TMDB)
NORTHERN COMFORT (c) The Movie Database (TMDB)

De premisse en de daaruit voortvloeiende gebeurtenissen, bieden meer dan genoeg potentieel om een leuke onderhoudende komedie op te leveren, maar Northern Comfort van Hafsteinn Gunnar Sigurðsson (Under the Tree), is nauwelijks amusant en komt nooit echt van de grond op het vlak van humor, geloofwaardige situaties en personages. 

Het verhaal hobbelt van hot naar her en is een zootje fragmentarische rommel. De gediversifieerde ensemblefiguren zijn stuk voor stuk karikaturale, vlakke, onsympathieke en bordkartonnen – bijgevolg ongeloofwaardige – passagiers met weinig of geen diepgang. Door de uitzonderlijke situatie en Murphy-achtige samenloop van tegenslagen, komen er logischerwijze extreme karaktereigenschappen, gespannen groepsdynamiek en door angst gedreven emotionele explosies vrij die zouden kunnen zorgen voor een gevatte, geestige en intelligente poppenkast, doch Sigurðsson crasht op dit vlak door een te geforceerde en gekunstelde aanpak en mise-en-scène. 

De schaarse actiescènes komen daarenboven heel nep over. En dan zwijgen we nog over de absurd hysterische finale. De enige die deze mislukte vliegtuigflick tot iets hoger in het luchtruim weet op te trekken, is de fel vermagerde Timothy Spall (who else!) dankzij zijn gekende constant gerimpelde, misnoegde mimiek en gefroisseerde speeches. Een pseudo-komedie die best onder de radar blijft en ‘piloot’ Sigurðsson zou zich best asap aansluiten bij de stakende Brussels Airlines-aviateurs. 


Genre : komedie
Jaar : 2023
Regisseur : Hafsteinn Gunnar Sigurðsson
Cast : Lydia Leonard, Timothy Spall, Ella Rumpf, Rob Delaney, Simon Manyonda 
Land : IJsland, UK, Duitsland
Speelduur : 97 minuten

Related posts