Subscribe Now
Trending News

Blog Post

GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE
GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (c) The Movie Database (TMDb)
Bioscoop

GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE 

Na hun confrontatie in Hong Kong is er eindelijk een werkbare oplossing gevonden om de twee Apex-Titanen tevreden én vooral uit elkaars buurt te houden. Terwijl Godzilla over het Aardoppervlak struint en elke kwaadaardige Titaan die zijn heerschappij lijkt te tarten vrolijk de grond inslaat, mag Kong over de Holle Aarde heersen. En wat met de mensen? Die moeten daar maar vrede meesluiten en die vrede is er. Onder het toeziend oog van Monarch lijkt alles normaal te lopen, tot ze vreemde signalen de Holle Aarde opvangen die wel eens vreselijk nieuws zouden kunnen brengen. Niet alleen zijn ze plots alle contact kwijt met een buitenpost in de Holle Aarde, ook wordt Godzilla plots onrustig en lijkt een nieuwe confrontatie in zicht. Kong stoot ondertussen op een ware nachtmerrie: de Skar King, een monster dat misschien zelfs voor Godzilla teveel is.

We zijn ondertussen al weer 3 jaar verder sinds de spectaculaire titelmatch tussen Godzilla en zijn harige rivaal Kong. Dankzij een verlenging van de licentie door Toho, kan Legendary vlotjes verder met hun volgende telg in de serie. Deze keer is het niet Godzilla tegen Kong maar Godzilla mét Kong. Deze film beloofde om een nieuwe dreiging te worden waarvoor de twee Apex-titanen misschien best eventjes de strijdbijl begraven en hun territoriale driften onderdrukken zodat ze deze nieuwe Titaan het hoofd kunnen bieden. Godzilla X Kong: The New Empire zegt vanaf de eerste minuut waarop het staat en waaraan ons we mogen verwachten: actie in prachtige omgevingen met gigantische monsters in de hoofdrol.

De logo’s zijn nog maar net over het witte doek gepasseerd of we worden al volop in een monsterachtervolging gedropt. Als begin kan dit tellen, gevolgd door een niet al te gecompliceerd verhaal waarin de monsters centraal staan. Terwijl de Big G zich oplaadt, andere niet-Apex titanen eventjes op hun plaats wijst en de overheden van de wereld op stang jaagt, focust een belangrijk deel van het verhaal zich op Kong en diens zoektocht naar zijn soortgenoten.

Kong komt, in tegenstelling tot de op zichzelf aangewezen monsterhagedis, van een erg sociaal ras en het spreekt dan ook voor zich dat de grote aap eenzaam is, net als Jia die de laatste van haar stam op Skull Island is. Het vormt een mooie parallel tussen beide personages die sowieso al een band met elkaar hadden en ervoor zorgt dat dit het beste menselijke verhaal in de MonsterVerse franchise tot nu toe is. Maar mensen bezoeken een MonsterVersefilm om grote monsters steden in puin te zien leggen terwijl ze elkaar woest bekampen. Je kan op je twee oren slapen want hieraan is geen gebrek.

GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)
GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)

De rekening voor Gargantua-verzekeringen – dé enige die titaanschade dekt – loopt weer torenhoog op. Verrassend genoeg wordt niet de VS getroffen door het Titanengeweld, wel een paar steden op drie andere continenten. Naast Godzilla en Kong mogen ook andere oude bekenden weer hun intrede doen: Tiamat alsook de Big Bad van de film, de Skar King, één van de gemeenste tegenstanders die we al gezien hebben in deze reeks en dat bedoelen we echt wel letterlijk. De Titanen gedragen zich dan wel voornamelijk als dieren, Grote Apen hebben wel bijna een menselijke intelligentie of in het geval van Skar King, menselijke wreedheid. Dit monster houdt ervan om brutaal te zijn en laat geen kans onbenut om zijn superioriteit en macht duidelijk te maken door andere Titanen kwaad aan te doen, ze te misbruiken of te doden. Erg indrukwekkend, net zoals opnieuw de wereldbouw.

Helaas voelen we ons verplicht om een kanttekening te maken. Hoe leuk deze grote wereld ook is, moet de franchise er op waken dat het niet snel leeg of ongebruikt zal aanvoelen. Zo is er een lijn over hoe de Holle Aarde nog maar voor 5% in kaart is gebracht. Om net dan nog ietsje dieper bedreigingen te gaan opzoeken, is dan ook onnodig. Vul misschien eerst die andere 95% eerst op.

GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)
GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (c) The Movie Database (TMDB)

Een groter “probleem” is de algemene voorspelbaarheid van Godzilla X Kong: The New Empire. Het verhaal en zeker de finale voelt erg gemakkelijk aan, maar de verrassingen beperken zich veelal tot actie zelf en strekt zich niet uit tot het script. Het is ook de meest toegankelijke – zeg maar kindvriendelijke – MonsterVerse film en de lichte horrorelementen waarmee Godzilla tien jaar geleden nog mee kwam aanzetten zijn nu volledig afwezig. Veelal zijn die ingewisseld door feelgoodmomenten en de enkele keren dat het toch een beetje griezelig wordt, is het snel gedaan. Zeker bij Titaan-confrontaties die niet met een hoofdrolspeler zijn, is dit jammer. Het bevestigt wel de Apex-status van onder andere Godzilla, soms voelt het aan als een anticlimax. De kindvriendelijke aanpak vinden we trouwens ook terug in de humor die zonder veel risico’s is.

Met Adam Wingard aan het fornuis hebben ze bij de MonsterVerse een goed recept voor gemakkelijk en aangenaam popcornvertier gevonden. Niet het soort Godzilla waarmee je snel Oscars zal verzilveren (laat dat maar aan de Japanse regisseurs over die dat dubbel en dik verdienen), wel één om fijntjes weg te zakken in de bioscoopzetel. Godzilla X Kong: The New Empire doet eigenlijk alles wat we hadden verwacht. Mocht men minder voorzichtig geweest zijn, had dit zelfs de beste film in de franchise kunnen worden. Godzilla X Kong: The New Empire is een fijne blockbuster, een eerste klas fanpleaser en zeker een aanrader voor de paasvakantie als je zin hebt in een ontspannen bioscoopbezoek die niet noodzakelijk intellectueel uitdagend hoeft te zijn.


Genre: kaiju, actie, avontuur
Jaar: 2024
Regisseur: Adam Wingard
Cast: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens, Kaylee Hottle
Land: USA
Speelduur: 115 minuten

Related posts