Subscribe Now
Trending News

Blog Post

Monkey Man
MONKEY MAN (c) The Movie Database (TMDB)
Bioscoop

Monkey Man 

Als je zonder enige voorkennis of zonder de trailer te hebben gecheckt aan een film begint, kom je soms voor verrassingen komen te staan. Zo dachten we op basis van de affiche en de betrokkenheid van Jordan Peele (Get Out) dat Dev Patel’s regiedebuut Monkey Man een horrorfilm zou zijn, maar daar sloegen we de bal grondig bij mis. De publieksfavoriet van de recentste editie van SXSW blijkt een volbloed actiefilm in de stijl van John Wick te zijn.

De film windt daar geen doekjes om en verwijst op een gegeven zelfs expliciet naar Keanu Reeves’ spektakelvehikel wanneer Kid / Monkey Man, het hoofdpersonage vertolkt door Patel zelf, op zoek is naar extra vuurkracht. Al weigert hij het aanbod om hetzelfde type wapen van John Wick te gebruiken. Kid geeft de voorkeur aan een kleiner wapen met een kortere reikwijdte en als het kan gooit hij nog het liefst zijn afgetrainde lijf in de strijd.

Monkey Man
MONKEY MAN (c) The Movie Database (TMDB)

Niet verwonderlijk, want Kid is eigenlijk een worstelaar die gehuld in een apenmasker naar de pijpen danst van ringmeester Tiger (Sharlto Copley), maar nu een wraakmissie tegen de corrupte machthebbers in zijn land aanvat. Een vendetta die niet enkel vertrekt vanuit een rechtvaardigheidsgevoel, maar ook een persoonlijke betekenis voor de wees heeft.

Patel, die ook met het basisverhaal voor Monkey Man op de proppen kwam, tracht zijn debuut wel iets meer diepgang en body te geven dan het merendeel van de wraakfilms die we de laatste jaren zagen. Zo voegt hij een oppervlakkig laagje mysticisme toe in de vorm van Hanuman, de Indische god in het gedaante van een aap, en de hijra’s, transgenders die in India als het derde geslacht worden beschouwd en Kid bijstaan in zijn strijd. Ook humor is niet afwezig, niet enkel in de vorm van de veel kortere sidekick (een rol voor Bollywood-acteur Pitobash), maar ook de comeback van Monkey Man in de arena kent een hilarische start.

Monkey Man
MONKEY MAN (c) The Movie Database (TMDB)

De hoofdbrok wordt echter gevormd door de meedogenloze gevechtscènes. Ze benaderen qua brutaliteit en sadisme de actie uit The Raid. Het oogt niet alleen ultragewelddadig, maar klinkt ook bijzonder pijnlijk. De trappen en slagen vliegen je om de oren en Patel overtuigt als actieheld. Al hopen wij eerlijk gezegd dat het éénmalige bevlieging is van hem en hij zich niet definitief aansluit bij de Reeves en Neeson’s van deze wereld. De bingokaart met acteurs die een tweede adem hebben gevonden in het wraaksegment is al aardig vol.

Met Monkey Man levert Dev Patel in ieder geval een energiek en geslaagd debuut af. Hij staat zowel voor als de achter de camera zijn mannetje.

Genre: actie
Jaar: 2024
Regisseur: Dev Patel
Cast: Dev Patel, Sharlto Copley, Pitobash, Sobhita Dhulipala, Sikandar Kher, Vipin Sharma, Ashwini Kalsekar, Adithi Kalkunte, Makarand Deshpande
Land: USA
Speelduur: 121 minuten

Related posts