Subscribe Now
Trending News

Blog Post

NEEDLE
Flashback

NEEDLE 

Le Vadou Mort is de Franse term voor de voodoo-dood. Van alle eclectische schatten die Ben Rutherford had kunnen erven van diens overleden vader is dit onheilspellende artefact zonder twijfel het griezeligste van allemaal. Had de student archeologie geweten waarvoor het antieke voorwerp diende, dan had hij het waarschijnlijk ergens veilig opgeborgen of zelfs geprobeerd om het te vernietigen. Wanneer Le Vadou Mort uit zijn studentenkamer wordt weg geroofd door een onbekende dief duurt het niet lang vooraleer Bensvrienden een onverklaarbare en bloederige dood sterven.

Artefactenhorror is zonder meer één van de makkelijkste doch leukste subgenres binnen de terreur- en angstfictie. Kies een macaber klinkend voorwerp uit, creëer er een griezelige geschiedenis rond en rust het uit met een memorabele vloek en je broodje is gebakken. Als er één film was die wel iets heel bijzonders in zich had, was het toch wel deze Needle.

NEEDLE (c) The Movie Database (TMDb)

Deze Australische titel uit 2010 had met Le Vadou Mort die een slachtoffer een voodoodood kan bezorgen een erg creatief en geïnspireerd object in handen. Het is dan ook de hoofdattractie van de film waarbij het plot voornamelijk dient om zoveel mogelijk creatieve moorden te creëren. Eenvoud is hier the name of game en dat is best. In een eerder typerende afvalrace waarbij de lichamen zich langzaam opstapelen proberen twee broers, Ben en Marcus te ontrafelen wie Le Vadou Mort tegen hen wil inzetten met als subplot dat de broers met elkaar overhoop liggen.

LUKE CARROLL in NEEDLE
LUKE CARROLL in NEEDLE (c) IMDB Pro


Met dit soort premisse willen we vooral Le Vadou Mort in actie zien en daar worden we vrij goed op onze wenken mee bediend. De film gaat in een snel tempo waarbij de veelzijdigheid en gruwelijkheid van dit voorwerp ten volle wordt ingezet. Sfeervol ingekleed én met leuke opvolging over hoe de dood intreedt, elke moord voelt inventief, verschillend en mag rekenen op uitstekende bloedeffecten, zeker voor tienerhorror. De geschiedenis van het voorwerp die links bevatten naar het Franse Grand Guignol is eveneens een leuke toets.

Nathaniel Buzolic in Needle
NATHANIEL BUZOLIC in NEEDLE (c) IMDB Pro

Helaas laat Needle jammerlijke kansen liggen en voelt het geweldige concept van Le Vadou Mort wat verspild aan dit script. Rechtdoorzee en eenvoudig was hier de gepaste way-to-go, maar dat wil niet zeggen dat er aan simpel plot niet gesleuteld kan worden met karaktermotivatie en dialoog waarmee men de bal volledig misslaat. Er zijn te weinig duidelijke verdachten, er is een zwakke uitleg en houterige teksten.


Het zal je als interessant horrorartefact maar overkomen dat je je kan onderscheiden in de zee van vervloekte items die het genre rijk is en dan gevangen zit in zo’n middelmatige film. Jammer voor een titel die boordenvol leuke ideeën en goed geëxecuteerde moorden zit, maar door een eenvoudig plot net iets te simpel te maken is Needle wel amusant voor een anderhalf uur maar jammer genoeg ook wel een horrorprent die niet blijft nazinderen.


Genre: horror, thriller, mystery
Jaar: 2010
Regisseur: John V. Soto
Cast: Michael Dorman, Travis Fimmel, Tahyna Tozzi, Jessica Marais
Land: Australië
Speelduur: 85 minuten

Related posts